Péntek éjjel csökkenhet a Duna vízállása a rakpartok szintje alá

Péntek éjjel csökkenhet a Duna vízállása a rakpartok szintje alá

Az áradó Duna Budapesten, a Parlamentnél (Fotó: Magyar Hang/Hutter Marianna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lassan, de folyamatosan apad a Duna Budapesten és a főváros feletti szakaszokon, péntek éjjelre várhatóan már kikerülnek a víz alól az alsó rakpartok is. Az árhullám pénteken Paksnál tetőzött, Baján és Mohácson az év utolsó napjain éri el a folyó a legmagasabb vízállást.

A Duna felső szakaszán, Nagybajcsnál nagyon lassú az apadás, a vízszint várhatóan pénteken napközben az I. fokú készültség szintje alá csökken – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Komáromnál szombat reggel, Esztergomban pedig kedvező esetben szombat este süllyedhet annyit a vízszint, hogy már nem lesz szükség készültségre.

Budapesten hosszan elnyúlva tetőzött a Duna, a legmagasabb mért vízállás 693 centiméter volt szerdán este. Ez azt jelenti, hogy néhány centi híján ugyan, de nem érte el a II. fokú készültséget. Pénteken délben már  lejjebb ment, 664 centiméter volt a vízállás. A rakpart szintje alá várhatóan a péntek késő esti órákban süllyedhet a vízszint.

A tetőzés jelenleg Paks térségében jár, itt a vízállás szerdán délben 689 cm volt. Baján a tetőzés 810 centiméter körül várható szombaton reggel, míg Mohácsnál szombaton este. Az országot az árhullám tetőzése szilveszterkor hagyja majd el. A friss előrejelzés alapján az elkövetkező két napban számottevő csapadékot nem várható, ahogyan a Duna hazai szakaszán említésre méltó vízszint-emelkedés sem.

A Tiszán érkező újabb árhullám jelenleg Dombrád térségében tetőzik. I. fok körüli vízállás várható a Tokaj és Szolnok közötti szakaszon is. A Tisza Tisza-tó alatti szakaszának magas mederteltsége és a Maroson érkező kisebb árhullám hatására a Tisza Szegednél megközelítheti, illetve elérheti az alsó rakpart szintjét, ez 560 centiméter. A következő napok gyakorlatilag csapadékmentes időjárásának köszönhetően a Tisza és mellékfolyóinak árhullámai levonulása folytatódik, említésre méltó vízszint-emelkedés csak a jövő hét közepén várható, helyenként számottevő mennyiségű csapadék következtében van kilátás.