Schmidt Mária az ukrajnai háborúról: Ez még különleges hadművelet

Schmidt Mária az ukrajnai háborúról: Ez még különleges hadművelet

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum és a 21. Század Intézet főigazgatója beszédet mond a CPAC Magyarország kétnapos konzervatív konferencián 2023. május 4-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója volt vasárnap Bayer Zsolt műsorának vendége a Hír Tv-n, a történésszel szóba került az Ukrajnában zajló háború. – Azt akarom mondani, most még Oroszország nem háborúzik Ukrajnával szemben, ez még különleges hadművelet vagy különleges akció – jelentette ki a beszélgetés egy pontján.

Az ügy annak kapcsán került szóba, hogy a Washington Postban ismertetett hírszerzési dokumentumokban megjelentek olyan információk, amelyek szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Barátság-kőolajvezeték felrobbantásáról beszélt. Zelenszkijről a történész úgy fogalmazott: neki az az érdeke, hogy a NATO-t Ukrajna oldalán bevonja a háborúba. – Ha majd az orosz területeket elkezdi támadni, akkor háború lesz. Azt akarom mondani, hogy most még Oroszország nem háborúzik Ukrajnával szemben, ez még különleges hadművelet vagy különleges akció. Vagyis zsoldosokat vet be az orosz fél. Még nem indult meg az orosz hadigépezet a többmillió katonával. Azok még várnak, mert nyilván Putyin is arra tartogatja, hogy ha kiszélesedik a konfliktus, akkor neki meg érintetlenül az orosz hadereje. Ugyanakkor ez a különleges erő, amit ő bevetett Ukrajnával szemben, ez is olyan erős, hogy az ukrán hadsereg nem bír vele a NATO támogatása ellenére sem – fogalmazott. Mint ismert, Oroszországban nevezik az ukrajnai fegyveres konfliktust különleges katonai műveletnek.

Az orosz hadsereg Ukrajna lerohanása óta aktívan részt vesz a hadműveletben. Sőt, tavaly szeptemberben az oroszok további 300 ezer főt mobilizáltak – emlékeztetett a 24.hu.

Schmidt Mária kitért arra is, hogy nem tudja követni a nyugati hozzáállást. – Egyrészről kiröhögjük az oroszokat, mert képtelenek elérni bármit Ukrajnában, másrészt pedig rettegünk tőlük, hogy meg se állnak Berlinig. Valahol érzek itt egy pici ellentmondást – hívta fel a figyelmet.