Skrabski Fruzsina: Ezek után egy új köztársasági elnök inkább nem csinál semmit

Skrabski Fruzsina: Ezek után egy új köztársasági elnök inkább nem csinál semmit

Skrabski Fruzsina, a rendezvényt szervező Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetője beszédet mond az Év Családbarát Vállalata díj átadása alkalmából rendezett gálaesten a Budapest Music Centerben 2023. november 10-én. (MTI/Hegedüs Róbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerintem akkor kell egy politikusnak egyértelműen lemondania, ha tudatosan és akarva ártott az országnak. Amikor a saját személyes érdekeit, vagy valami nemzetközi érdeket a hazája fölé helyez. Ez bűn, és, ha ez kiderül, akkor le kell mondania – írja legújabb Facebook-bejegyzésében Skrabski Fruzsina, Novák Katalin volt köztársasági elnök tanácsadói testületének tagja.

Szerinte nem ismerjük a kegyelmi ügy minden részletét, csak annyit lehet tudni, amit Novák a lemondásakor mondott, miszerint abban a hitben adott kegyelmet, hogy K. Endre nem bántott gyerekeket. A tanácsadó szemlátomást most is kitart Novák mellett, mert szerinte „az elnök nem tudatosan ártott, hogy személyes vagy valami gazdasági érdeknek kedvezzen, hanem jóhiszeműen elkövetett egy hibát”. – Értem a lemondás indokait, de továbbra is azt gondolom, hogy sokkal többet veszít az ország, mint nyert a lemondással – fogalmazott. – Lemondott, megnyugodhat mindenki, de ki beszél arról, hogy nem vesztettünk-e többet a lemondásával? – tette fel a kérdést. „Ezek után egy új köztársasági elnök nem mer majd hibázni. Inkább nem csinál semmit, abból nem lehet baj. Ez kell nekünk?” – érvelt a kormányközeli filmes. Skrabski szerint egyébként „a tanácsadó testület olyan volt, mint egy csoda. Sokféleképpen gondolkozó emberekkel, akiktől kifejezetten kérte és várta a kritikát.” Ezután Novák Katalin dicséretével folytatta, illetve újra felmelegítette azt az elgondolását, hogy a parlament ne fogadja az államfő lemondását.

Mint ismert, Skrabski a kegyelembotrány alatt végig, majd a lemondása után is kitartott a köztársasági elnök mellett. Orbán Viktor szombati évértékelőjében azonban egyértelművé tette, hogy a nyilvánosság előtt számára Novák Katalin az ügy fő felelőse. A miniszterelnök úgy fogalmazott: „A nemzeti egységet épp az elnök döntése bontotta meg, azt ő helyreállítani már nem tudta, így az történt, aminek történnie kellett. A magasra csapó hullámokat megszelídíteni csak új elnök hivatalba lépésével lehet.”