Így módosulnak a méhészkedés szabályai

Így módosulnak a méhészkedés szabályai

Méhek (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szerda este megjelent Magyar Közlönyben tette közzé az Agrárminisztérium a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről szóló 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet módosítását. Az új rendelet több olyan intézkedést tartalmaz, amelyek célja a méhpopuláció védelme és a méhek egészségének fenntartása.

Az egyik fontos változás az, hogy az újonnan kezdett méhészkedést a tevékenység megkezdésétől számított nyolc napon belül kell bejelenteni a méhek tartási helye szerint illetékes települési önkormányzat, fővárosban a kerületi önkormányzat jegyzőjénél, aki a méhészt nyilvántartásba veszi. Ha a méhek állandó tartási helye nem a  méhész lakóhelyével összefüggő területen (udvarban, kertben stb.) van, a méhész köteles a méhek tartási helyén egy legalább 40×30 cm nagyságú táblán a nevét, a méhészet tenyészetkódját és a telefonszámát jól látható módon feltüntetni.

Ha a méhész a méhészkedést (méhtartást) nem kívánja folytatni, úgy azt legkésőbb nyolc napon belül be kell jelentenie a méhek tartási helye szerint illetékes települési önkormányzat, fővárosban a kerületi önkormányzat jegyzőjénél, aki a méhészt a nyilvántartásból törli. Fontos még, hogy a méhcsaládokat évente, július 15. és október 15. között – a  vándoroltatási vizsgálattól függetlenül – a  méhbetegségek felderítése céljából monitoring vizsgálatnak kell alávetni. A rendelet szerint a vizsgálat megszervezése a járási hivatal, elvégzése pedig a hatósági állatorvos és a méhegészségügyi felelős feladata.  

A  méheket – beleértve az anyát és a fiasítást is – állandó tartási helyükről átköltözés, vándoroltatás vagy elidegenítés esetén csak hét napnál nem régebbi, egészségügyi igazolással szabad kivinni. Az igazolás a kiállítástól számított hét napig, méhek folyamatos vándoroltatása esetén annak egész időtartamára érvényes. Az  igazolást – ha jogszabály másképpen nem rendelkezik – az  illetékes méhegészségügyi felelős állítja ki. Fontos, hogy az  igazolás kizárólag kedvező eredményű vizsgálat esetén állítható ki. A  vizsgálatot a méhegészségügyi felelős folytatja le. A vizsgálat elvégzése díjköteles. Ha méhbetegséget állapítanak meg, akkor a járási hivatal községi zárlatot rendel el a helyi zárlat alá vont fertőzött méhészet körül legalább öt km-es sugarú kör által határolt területre.

Arról, hogy milyen problémákkal küzdenek a magyar méhészek, részletesebben ITT és ITT olvashatnak.