Szinte semmi esélye a politikától független cégeknek a közbeszerzéseken

Szinte semmi esélye a politikától független cégeknek a közbeszerzéseken

Mészáros Lőrinc, a V-Híd Csoport többségi tulajdonosa beszédet mond a V-Híd Építő Zrt. és a cseh AZD Praha közös cégalapításáról tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2022. december 8-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) ismét összesítéseket tett közzé a magyarországi közbeszerzési eljárásokról. A központ legutóbb december elején töltött fel ábrákat, amelyek közel 300 ezer közbeszerzési eljárás adatait feldolgozva mutatták be, hogy mennyi gyanús kiírás van Magyarországon.

Mint arra a 444.hu felfigyelt, a CRCB kedden éjjel újabb adatokat közölt. Az összes vizsgált közbeszerzés adatára mutató link, mind a 294 106 darab letölthető mostantól a CRCB oldaláról.

Vannak kifejezetten sokkoló adatok is. Egy meg nem nevezett, 2010 óta stabilan fideszes vezetésű önkormányzatnál három cég szinte mindig nyer. Az egyik cég 556 közbeszerzési pályázaton indult, amit a város írt ki, és mindegyiket megnyerte. Egy második cég 598 pályázatot nyert, és csak 7 alkalommal vesztett. A harmadik 297 pályázatot nyert, és kétszer vesztett.

Az összes közbeszerzést vizsgálva a kutatók arra jutottak, hogy beazonosítható politikai kapcsolat nélkül 0,52 esélypontja van egy mezei pályázónak Magyarországon, hogy meg tudjon nyerni egy közbeszerzést.

Az írás külön megemlíti Mészáros Lőrinc érdekeltségeit. Lassan az összes hazai közbeszerzés 0,8 százalékát nyeri a felcsúti milliárdos valamelyik cége, és az arány gyorsan nőtt az utóbbi években. Bár ha a cégei által nyert közbeszerzések értékét nézzük, akkor egy kicsit gyengült a pozíciója tavaly, és már csak az összes elnyerhető pénz valamivel több mint 12 százalékát tudta elvinni. Mint azt a 444.hu megjegyzi: a győztes pályázatok értéke tekintetében 2021-ben volt Mészáros a csúcson, amikor a teljes közbeszerzéseken kiosztott összeg mintegy 16 százalékát vitték el a cégei.