Tárgyalt egymással Lázár János és Pikó András

Tárgyalt egymással Lázár János és Pikó András

A Pikó András vezette önkormányzatnál Lázár János látogatására készülnek hétfőn. Fotó: Pikó András Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lázár János építési és beruházási miniszter és Pikó András, Józsefváros polgármestere tájékoztatták egymást a káptalanfüredi gyermektábor és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem palotanegyedi fejlesztéseiről – derült ki a kerületvezető közösségi oldalán olvasható beszámolóról. Pikó úgy látja, a miniszter elkötelezett amellett, hogy az önkormányzatok építésfelügyeleti hatósági jogosítványait visszaerősítse.

Hétfőn délelőtt egyeztetett egymással Lázár János építési és beruházási miniszter és Pikó András, Józsefváros polgármestere – derült ki a kerületvezető közösségi oldalán olvasható beszámolóról. Pikó felidézte, levelet írt Lázárnak, aki nyitott volt a találkozóra, így tájékoztatást kaptak és adtak egymásnak a káptalanfüredi gyermektábor és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem palotanegyedi fejlesztéseiről. 

– Lázár János elmondta, hogy ő személyesen elkötelezett amellett, hogy az önkormányzatok építésfelügyeleti hatósági jogosítványait visszaerősítse, erről még zajlanak az egyeztetések – összegezte benyomását Pikó. A konkrét projektekről szólva azt írta, a Pázmány beruházás kapcsán még zajlik a tervek egyeztetése is, a minisztérium is több módosítást szeretne és még nem dőlt el, végül az állam, vagy a katolikus egyház lesz-e a kivitelező. Ugyanakkor a beruházás léptékét mutatja, hogy 150 milliárddal számolnak költségként és 2027-re készülhet el, amely során több környékbeli józsefvárosi közterület is meg fog újulni.

A polgármester azzal folytatta: a káptalanfüredi gyermeküdülő beruházásának státusza egyelőre ugyanaz, mint a többi nagy állami finanszírozású és lebonyolítású projekté, a végső döntést ezekről év végéig hozza meg a kormány, de én bizakodó vagyok a felújítás sorsát illetően és remélem, bárki is lesz a projektmenedzser, 2024 nyarán már üdülhetnek ott a józsefvárosi gyerekek.

Az építésfelügyeleti hatósági jogosítványok nem csak Lázár János és Pikó András egyeztetésén jelentettek témát, a Magyar Hangnak adott interjúban Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere is kitért arra, hogy az építésigazgatásban „kifejezetten hibásnak” látja az erős központosítást. – Azt, hogy mi épülhet, és hogyan épüljön egy településen, szerintem a helyi település közösségének kell meghatároznia. Ehhez hozzátartozik az épített környezet mellett a környezetvédelem, zöld környezet is. Ha javasolnom kéne innen, vidékről a kormányzati szintnek, akkor azt mondanám, hogy ebbe a két területbe jobban vonják be az önkormányzatokat – mondta. Ő is hozzátette: lát erre nyitottságot Lázár János és Navracsics Tibor miniszterek részéről is.