Telex: Munkaügyi vizsgálat folyt Keller András ellen, akiből a Zeneakadémia rektora lehet

Telex: Munkaügyi vizsgálat folyt Keller András ellen, akiből a Zeneakadémia rektora lehet

Keller András Kossuth-, és Liszt Ferenc-díjas magyar hegedûmûvész, karmester, érdemes mûvész (b) és Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas magyar hegedû- és brácsamûvész, érdemes mûvész a július 23-ig tartó Fesztivál Akadémia Budapest rendezvénysorozat Zeneakadémián rendezett nyitó gálahangversenyén, amelyen a Concerto Budapest a Fesztivál Akadémia Budapest vendégszólistáival lépett fel 2023. július 14-én. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy csellista idén májusban felmondott az állami fenntartású Concerto Budapest szimfonikus zenekarnál, mert úgy látta: nem bírja tovább elviselni a Keller András karmester által alkalmazott nyilvános megalázásokat. Az ügyben lefolytatott belső vizsgálat azt találta, nincs szükség semmilyen munkaügyi intézkedésre Keller Andrással szemben, de a vizsgálat körülményeit és függetlenségét többen megkérdőjelezik – írta meg a Telex. Keller személye azt követően került a figyelem középpontjába, hogy szakmai körökben sokan tudni vélik, ő lehet majd a Zeneakadémia következő rektora. A posztra kiírt minisztériumi pályázat nagy felháborodást váltott ki, ugyanis gyakorlatilag ellehetetleníti, hogy a Zeneakadémia által prefrált jelölt elindulhasson rajta, a kritikusok szerint olyan, mintha Kellerre szabták volna.

A Telex a konkrét, felmondáshoz vezető eset kapcsán azt írta, az érintett csellista, Molnár Piroska Csák János kulturális miniszterhez írt panaszlevelet, mivel a zenekar fenntartója a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A levél szerint egy május 9-i próbán Keller András „kb. egy órán keresztül megszégyenítő módon, gorombán, kiabálva adta az utasításokat az egyik (zeneakadémiai tanár) kollégánknak, aki emiatt fél órán keresztül sírva dolgozott tovább”. Molnár a lapnak is nyilatkozott az esetről, és arról beszélt, a próbán a karmester ezután is folytatta a kollégával szembeni megengedhetetlen hangnemet. A csellista végül egy ponton azt kérdezte a karmestertől, „András, hogy lehet ilyen légkörben dolgozni?”, aki erre azt mondta, „ha nem tetszik, el lehet menni!”.

Az ügyben végül belső vizsgálat indult, amelynek eredményéről Krucsainé Herter Anikó, a minisztérium helyettes államtitkára tájékoztatta Molnár Piroskát. Azt írta, a 84 fős zenekarból a főigazgató 52 önként jelentkezett zenészt hallgatott meg, de Keller András tevékenységére mindössze két zenész részéről érkezett kritikai vélemény, míg „a zenészek meghatározó többsége a megfogalmazott állításokat túlzónak találta és elutasította a verbális abúzus vádját”.

A Telex kereste az ügyben Keller Andrást, aki nevében a Concerto Budapesttől érkezett válasz. Ők többek közt arról írtak, az ügyben lefolytatott vizsgálat végén azt állapították meg, hogy „Keller András zeneigazgató irányába munkáltatói intézkedés nem szükséges”. Azt is hangsúlyozták, hogy a zenekarhoz nem érkezett be egyéb munkaügyi panasz sem most, sem az ezt megelőző években. – Összességében elmondható, hogy a zenekari tagok döntő többsége a zenekar jelenlegi kimagasló szakmai színvonalát Keller András zeneigazgató koncepciózus munkája eredményének tulajdonítja, a zenekari tagok szakmai szempontból Keller Andrást mesterüknek, zenei vezetőjüknek tekintik – közölte Devich Gábor, a Concerto Budapest főigazgatója a Telexszel. A lap szerint ugyanakkor a vizsgálatot Devich Gábor végezte, ami azért probléma, mert a kiszolgáltatott helyzetben lévő zenészeknek nem egy független testület, hanem tulajdonképpen a saját munkaadójuk előtt kellett beszámolniuk a vezetőjükkel kapcsolatos problémákról.

Arról, hogy a szakmában sokan biztosra veszik, hogy Keller András kerülhet a Zeneakadémia élére, itt írt a Magyar Hang.