Titokban járt Magyarországon a kínai ujgur terület kormányzója

Titokban járt Magyarországon a kínai ujgur terület kormányzója

Képünk csak illusztráció! Ujgurok mellett tüntetnek Washingtonban (Fotó: Kuzzat Altay/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptember elején titokban Magyarországra látogatott Erkin Tuniyaz, az Ujgur Autonóm Terület, vagyis a kínai Hszincsiang kormányzója, aki ellen súlyos emberi jogi jogsértések miatt 2021 óta amerikai szankciók vannak érvényben, korábban pedig egy nagy-britanniai, egy belgiumi és egy franciaországi látogatását is lemondta az emberi jogi aktivisták és a brit politikusok tiltakozása miatt – írta a VSquare hírlevele alapján a Telex.

A szeptember 4-e és 6-a között lezajlott látogatásról a People’s Daily kínai állami lap számolt be hétfőn, és mint írták, Tuniyaz a kínai gazdasági és társadalmi sikerek taglalása mellett főként Hszincsiangról beszélt. A tartományban az ENSZ friss jelentése szerint emberiség elleni bűncselekményeket követtek el az ujgurok ellen, korábban kiszivárgott rendőrségi dokumentumok szerint pedig kiterjedt rendőrállamot építettek ki az etnikai kisebbségek megfigyelésére és internálására. Tuniyaz azonban Magyarországon arról beszélt, hogy minden népcsoport és vallási felekezet harmóniában él egymással, felszámolták a szegénységet, dübörög a gazdaság, és a turisták is szívesen járnak ide. Emlékeztetett arra is, hogy Magyarország és Kína 74 éve létesített diplomáciai kapcsolatot egymással, és tizedik éve működnek együtt az Övezet és út névre keresztelt programban (BRI).

A cikk szerint Tuniyaz többek között Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel és Magyar Leventével, a külügyminisztérium parlamenti államtitkárával is találkozott. Egy Youtube-ra feltöltött híradás szerint az Országgyűlés fideszes alelnökével, Lezsák Sándorral is folytatott megbeszélést. Tuniyaz látogatása nemcsak azért lehet meglepő, mert az amerikaiak két éve szankciókat vetettek ki rá az ujgurokkal szembeni emberi jogi jogsértések miatt, hanem azért is, mert az év elején egyszer már felmerült, hogy Európába látogasson, de akkor végül több útját is lemondta. A brüsszeli és párizsi látogatásainak lemondásáról hivatalos információ egyáltalán nem érkezett, azokat ugyanis be sem jelentették. A hszincsiangi kormányzó végül Londonba sem ment el az év elején, miután brit politikusok és emberi jogi aktivisták is tiltakoztak az ellen, hogy a kormány által egyébként nem hívott Tuniyaz  beutazzon Nagy-Britanniába.

Érdekesség, hogy nálunk az emberi jogi aktivisták azért sem tudták kommentálni az esetet, mert előzetesen nem lehetett tudni, hogy idejön, és a találkozóról sem számolt be a magyar kormány.