Több millió forintot költhet kábítószerekre és nyugtatókra a rendőrség

Több millió forintot költhet kábítószerekre és nyugtatókra a rendőrség

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különös célra költött 11 millió forintot a Budapesti Rendőr-főkapitányság, vettük észre a Police.hu honlapra feltöltött szerződéslistákat böngészve. A BRFK egy szeptemberig érvényes szerződés alapján 11 millió forintért rendelt gyógyszert, kábítószert és pszichotróp anyagokat a Hungaropharma Zrt.-től.

A Magyar Hang a rendőrséghez fordult a drogbeszerzéssel kapcsolatban: a kábítószerek vásárlásának ugyanis több célja is lehet – jól jöhet mérőműszerek kalibrálásához, keresőkutyák kiképzéséhez is – ám ebben az esetben teljesen másról van szó. A hatósági válaszlevélből kiderült, hogy az elvonási tünetektől szenvedő fogvatartottaknak vesznek ilyenkor „szigorú beszerzési szabályokhoz kötött nyugtatókat”, és morfiumra is szükségük van, hiszen az infarktusos betegek fájdalmait ez a szer csillapítja igazán hatásosan. A BRFK a Hungaropharma-szerződés keretében emellett kötözőszereket, fertőtlenítőszereket és orvostechnikai eszközöket is vásárol a keretből.

Lapunk megkérdezte az Országos Rendőr-főkapitányságot is a drogbeszerzésről: mint jelezték, nekik nincs ilyen szerződésük a Hungaropharmával, de a területi rendőrségi szerveknél előfordulhatnak hasonló bevásárlások. 

Hogy a börtönhöz vezető és adott esetben a cellák falai között is folytatódó droghasználat milyen súlyos problémát jelent, arról a Nemzeti Drogfókuszpont 2022-ről szóló, napokban publikált jelentése is képet adhat. A szervezet beszámol egy 2021-es év végi adatról, mely szerint az épp akkor börtönbüntetésüket töltő fogvatartottak 17 százalékát (több mint 3100 fő) élete folyamán elítélték valamilyen kábítószerrel kapcsolatos eljárásban, és 10 százalékuk (1815 fő) pedig éppen egy droggal kapcsolatos ügy miatt ült. 

Az éves jelentés egy, a rabok között készített felmérés adatait is idézte, mely alapján a válaszadók 21 százaléka, több mint 3100 fő tapasztalt fizikai vagy pszichés elvonási tüneteket a bekerülésük után, és közülük 582 főt kezeltek is emiatt a büntetés-végrehajtási intézetekben. A jelentésből azt is megtudhatjuk, hogy 2020-ban 132 főt fekvőbetegként láttak el a börtönkórházakban, kábítószerrel összefüggő egészségügyi problémák miatt: 2021-re azonban ez a szám ismeretlen okból háromra csökkent.