Újabb ütésváltás a miniszterelnök-jelöltek között

Újabb ütésváltás a miniszterelnök-jelöltek között

Márki-Zay Péter és Dobrev Klára (Fotó: Márki-Zay Péter / Facebook, Mohai Balázs / MTI)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megosztott az ellenzék, hogy Márki-Zay Pétert vagy Dobrev Klárát támogassa a miniszterelnök-jelölti választás második fordulójában. Jakab Péter pártelnök például a Jobbik-tagok lelkiismeretére bízta, hogy kire szavaznak, mert a legfontosabbnak az ellenzéki összefogást és Orbán Viktor leváltását tartja. A párt kisvárdai szervezete már tiltakozott is amiatt, hogy Márki-Zay Péter a vasárnapi nagygyűlésen arról beszélt, az ottani jobbikosok is részt vettek a rendezvényen. Tóth Viktor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 3. számú egyéni választókerület ellenzéki képviselőjelöltje szerint most önmérsékletre, szerénységre, kompromisszumkészségre van szükség.

– Arra kell koncentrálnunk, hogyan lehet együtt harcolni az igazi ellenféllel! Én személy szerint a jelenlegi pofozkodás helyett már a jövő évi csatára készülök, szavazni pedig arra fogok a második fordulóban, aki az említett három erényt a legszorgalmasabb gyakorolja és erre inti a követőit is! – írja Facebook-bejegyzésében Tóth Viktor.

Lapunknak nyilatkozva Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja elmondta, úgy tűnik, a régi jobbikosok inkább Márki-Zay Péter mellett állnak ki, míg a mozgalom új hívei Dobrev Klára neve mellé húzhatják be az X-et. 

A Jakab Péter és Márki-Zay Péter között zajló polémia egy újabb állomása, hogy a Jobbik-elnök egy korábbi posztjára kommentben reagált az MMM jelöltje. Jakab Péter ebben arról értekezett, hogy nincs igaza Márki-Zaynak, nem Dobrevvel állt össze, hanem összesen 6 párttal és számtalan civillel. – Ezt nem árulásnak hívják, hanem összefogásnak, ami arról szól, hogy végre nem széthúzunk, hanem egy irányba megyünk – szögezte le. Márki-Zay erre lakonikus rövidséggel csak annyit írt: „Ha esetleg felvennéd a telefont, kedves Péter”.

A keddi nap további fejleménye, hogy Márki-Zay Péter válaszolt az őt hazaárulózással vádlóknak. Ebben az MMM vezetője felszólítja Dobrev Klárát, hogy az összefogás sikere érdekében fejezze be a lejáratókampányát, és ne állítson valótlanságokat.

– Végtelenül méltatlannak tartom Dobrev Klára eddig sikeresen felépített kampányához azt a hazug gyűlöletkampányt, amelyet most folytat ellenem a sajtó és a közösségi média felületein. Állításával ellentétben a hazaáruló kifejezés el sem hagyta a számat, és azok, akikről nyilatkoztam az ATV-nek, nem a DK szavazói voltak, hanem a Párbeszéd párt Karácsony Gergelyt eláruló politikusai – hangsúlyozta Márki-Zay.

– A hazug támadássorozattal, amely immár a legszűkebb családi és magánéletemet, feleségemet és gyermekeimet sem kíméli, a DK kampánycsapata valójában arról a hírről akarja elterelni a figyelmet, hogy a tegnapi napon egy újabb komoly közvéleménykutatás bizonyította, hogy ha az ellenzék az én jelöltségemmel indul Orbán Viktor ellen, akkor együtt győzni tudunk, ha azonban Dobrev Klára lesz a közös jelölt, Orbán maradna a miniszterelnök. Az elmúlt évtized valamennyi kutatása következetes egyvalamiben: ahogy egyetlen választáson sem nyert még a Fidesz ellen, egyetlen olyan kutatást sem ismerünk, ami szerint Dobrev Klára le tudná győzni Orbán Viktort – emelte ki a miniszterelnök-jelölt. Majd megismételte, amit már többször hangsúlyozott, miszerint most még a DK támogatóinak is az az egyetlen reménye, ha rá szavaznak az előválasztáson.

Ugyanakkor hozzátette, „a hazaáruló szó ugyan nem csúszott ki a számon, de Dobrev Klára jogosan most kikéri magának, és ezt reklámozza is minden felületen, mintha ezt mondtam volna. Tehát én ezt a kifejezést, én nem használtam, és nem akartam használni, mégis elnézést kérek mindenkitől.”

Dobrev Klára is közleményben értékelte az elmúlt napok eseményeit. Eszerint „a tisztességes versengést a második forduló kezdetére Márki-Zay Péter alig pár nap alatt Trump-típusú élethalálharccá változtatta. Megjelent a gyűlölködés, a hazug lejáratókampány, a hazaárulózás. Ez a kampány már nem csak engem próbál lejáratni – az nem igazán zavarna – hanem  szétveri az ellenzéki összefogást is, ami épp a jövő évi győzelem garanciája lehetne... Ez a viselkedés ma az ellenzéki összefogásra leselkedő legnagyobb veszély. Aki ezt csinálja, az nemhogy áprilisig, de még decemberig sem fogja tudni egyben tartani az ellenzéki összefogást.”



A két miniszterelnök-jelölt között akkor csúcsosodott ki az ellentét, amikor Márki-Zay arról beszélt, hogy több, Karácsony Gergely mögött álló baloldali személyiséget is presszionáltak, hogy Dobrev Klárára szavazzanak az előválasztás második fordulójában.

A mondat amelyet visszautasított Dobrev Klára, a következő volt: „Nem csak Karácsony Gergelyt árulják el ezzel, hanem a hazánkat. És nem tudom, hogy kit mivel vesznek rá, de sokan panaszkodnak, hogy folyamatos nyomás alá vannak helyezve, és kényszerítik őket mindenféle módszerekkel, arra, hogy álljanak ki Dobrev Klára mellett, miközben ők is pontosan tudják, hogy ezzel Orbán Viktort tartják hatalomban.”

Erre a kijelentésre adott válaszában a DK miniszterelnök-jelöltje közleményében a következőképpen fogalmazott: „Hazaárulózni a Fidesz szokott. Senki nem hazaárulózott le eddig senkit az ellenzéki összefogásban. Soha. Mert ez tönkretesz mindent, amiért évek óta közösen dolgozunk. Olyan határt lépett át Márki-Zay Péter, amit mindenki átléphetetlennek tartott.”

Eközben korábban elképzelhetetlen helyről kapott támogatást Dobrev Klára: a kormányközeli Magyar Nemzet nevét viselő lap címlapon számolt be arról, hogy a DK miniszterelnök-jelöltje már hány baloldali politikus támogatását söpörte már be. Fel is sorolta őket, Demszky Gábortól kezdve Barabás Richárdon át Gajda Péter és Horváth Csaba MSZP-s polgármesterekig, és még a méltató szövegeket is felidézi. És ami külön feltűnő: Gyurcsány Ferenc nevét egyszer sem említik a cikkben.

A két politikusnak hamarosan két alkalommal is lehetősége lesz, hogy tisztázzák a félreértéseket, hiszen szerdán este fél hétkor kerül sor a miniszterelnök-jelöltek harmadik vitájára az RTL Klub műsorán, csütörtökön este hét órakor pedig a HVG és a Greenpeace Magyarország szervezésében mondhatják el, milyen elképzeléseik vannak a klíma- és ökológiai válság megfékezésével kapcsolatosan, mit tennének a természeti értékeink védelmében. A beszélgetést élőben lehet majd követni a két szervezet közösségi oldalán.