Ujhelyi István látni akarja a kormány Brüsszelnek küldött válaszát

Ujhelyi István látni akarja a kormány Brüsszelnek küldött válaszát

Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti képviselője.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Miniszter asszony, látni akarjuk a kormány válaszát!” – így indította a Facebookon közzétett nyílt levelét Ujhelyi István arra reagálva, hogy a magyar kormány határidőig elküldte válaszlevelét az Európai Bizottságnak a költségvetési kondicionalitási eljárásban.

Mint írja, Varga Judit igazságügyi miniszter tegnap esti posztja szerint „a magyar kormány átfogó intézkedéscsomagot tett le az asztalra azzal a céllal, hogy a Bizottság valamennyi aggályát orvosolja”. Ujhelyi szerint ebből a megfogalmazásból látszik, hogy a Fidesz-kormány már jóval finomabb hangot üt meg: „nincs ingerült sorosozás, zsarolásról vagy óvodások nemváltoztató műtétjeinek megakadályozásáról szóló, egyébként teljesen értelmetlen propaganda-szöveg", hanem egy látszatra együttműködő magyar fél. 

Kérdés persze szerinte, hogy mi van a látszat mögött valójában.

Mint írja, ha a magyar kabinet valóban átfogó intézkedéscsomagot küldött el Brüsszelbe és ez „minden aggályt orvosol", akkor semmi akadálya annak, hogy nyilvánosságra hozzák a teljes levelet.

Az európai parlamenti képviselő hozzátette: félő, hogy a miniszterelnök továbbra sem fogja tudni elengedni „hatalomgyakorlásának a lényegét, továbbra sem fogja tudni megváltoztatni a már kiépült – és alapvetően az uniós pénzek lenyúlására kiépült – hatalmi rendszerét”, így szerinte az várható, hogy nem lesz teljes megegyezés és a nekünk járó uniós források egy részét szinte bizonyosan elveszítjük. 

– Ez pedig a Fidesz kizárólagos felelőssége lesz. Jelenleg a miniszterelnök és a saját maga által beszűkített mozgástere a gátja annak, hogy megegyezhessünk az Európai Unióval – zárja levelét Ujhelyi.