Ukrán hadifogoly-ügy: újabb két, Magyarországra hozott katona térhetett vissza Ukrajnába

Ukrán hadifogoly-ügy: újabb két, Magyarországra hozott katona térhetett vissza Ukrajnába

Képünk csak illusztráció! Háború Ukrajnában (Fotó: Defence of Ukraine)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb két ukrán hadifogoly tért vissza Ukrajnába a rejtélyes körülmények között Magyarországra hozott tizenegyből – jelentette be az ukrán külügyminisztérium, Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő erről szóló Facebook-posztját a Telex vette észre. Mint írja, így már öt ukrán katona tért vissza Ukrajnába. Amint azt mi is megírtuk, kedden hárman tértek vissza az ukránok tájékoztatása szerint. Nyikolenko szerint az ukrán hatóságok most azon dolgoznak, hogy a megmaradt hat katona „is minél hamarabb hazatérhessen a családjához”.

Ezzel csak még szövevényesebbé vált a 11 hadifogoly ügye, amely komoly diplomáciai vihart kavart Ukrajna és Magyarország között. Az ukrán kormány élesen bírálta Magyarországot az ügy miatt, Dmitro Kuleba külügyminiszter azt mondta, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikai érdekei miatt szállították a kárpátaljai hadifoglyokat Magyarországra.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az Orosz Ortodox Egyház június 9-én közölte, hogy tizenegy olyan katonát szállítottak Magyarországra, akiket Oroszország fogott el, és Ukrajna oldalán harcoltak. Ezt Semjén Zsolt meg is erősítette, kifejtve, hogy tizenegy kárpátaljai születésű hadifoglyot szállítottak Magyarországra. Gulyás Gergely a hétfői kormányinfón arról beszélt, hogy ők valójában nem is minősülnek hadifogolynak, mert Oroszországban kiszabadították mindannyiukat az egyházközi együttműködés keretében és utána jöttek Magyarországra. A csütörtöki kormányinfón pedig azt állította, hogy a kárpátaljai katonák menekültstátuszt kaptak, szabad emberként közlekednek az országban, oda mennek, ahová akarnak. Azt is elárulta, hogy Kijevet a volt hadifoglyok Magyarországra érkezése után értesítették az ideszállításukról, de a nevüket nem adták meg Kijevnek.

 

 

Címkék: Ukrajna, hadifogoly