Ukrán hadifogolyügy: az érintettek szabad emberként jöttek Magyarországra

Ukrán hadifogolyügy: az érintettek szabad emberként jöttek Magyarországra

Képünk csak illusztráció! Háború Ukrajnában (Fotó: Defence of Ukraine)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz ortodox egyház szabad emberként hozta az orosz hadifogságból szabadult kárpátaljai katonákat Magyarországra – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hadifogolyügyre vonatkozó kérdésre. – Menekültstátuszt kaptak, szabad emberként közlekednek az országban, oda mennek, ahová akarnak: ha Ukrajnába szeretnének, oda, ha Nyugat-Európába, akkor oda – mondta. Elárulta azt is, hogy a 11 szabadított, Ukrajna oldalán harcolt katonából az egyiknek magyar állampolgársága is van.

A tárcavezető felidézte: orosz ortodox egyház kereste meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot az ügyben, hogy elengednének hadifoglyokat, ha azokat a máltaiakkal Magyarországra lehet szállíttatni. A kormány részéről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tárgyalt a szeretetszolgálattal.

Egy újabb kérdésre Gulyás azt felelte: nem volt kötelezettségük az ukrán kormánnyal való egyeztetés, de aztán értesítést küldtek az érkezésükről. Ha előbb küldtek volna értesítést a mentésről az ukrán kormánynak, azzal a humanitárius akciót veszélyeztették volna. Szavai szerint az ukránoknak is jó, hogy kiszabadultak a kárpátaljai katonák az orosz hadifogságból. Ha legközelebb lesz ilyen fogolyszabadítási lehetőség, akkor is ezt az eljárást fogják követni.

Mint ismert, az ukrán kormány élesen bírálta Magyarországot az ügy miatt. Dmitro Kuleba külügyminiszter azt mondta, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikai érdekei miatt szállították a kárpátaljai hadifoglyokat Magyarországra.