„Váratlan fordulatokban gazdag” tárgyalással folytatódott a Kölcseyből kirúgott tanárok pere

„Váratlan fordulatokban gazdag” tárgyalással folytatódott a Kölcseyből kirúgott tanárok pere

A Kölcseyből a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárok pere (Fotó: Magyar Hang/Hutter Marianna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legközelebb június 13-án tartanak tárgyalást a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból a polgári engedetlenség miatt kirúgott pedagógusok ügyében, miután kedden sem született ítélet a Fővárosi Törvényszéken.

Az érintett pedagógusok – a Tanítanék Mozgalmat vezető Törley Katalin, valamint Palya Tamás, Molnár Barbara, Sallai Katalin és Ocskó Emese –  még 2022 októberében nyújtották be azt a munkaügyi keresetet, amellyel azt szerették volna elérni, hogy a bíróság megállapítsa: a tankerület jogellenesen távolította el őket a munkahelyükről.

Bár a keddi tárgyalás elején a bíró elmondta, szerette volna, ha a tanúkat és a tankerület törvényes képviselőjét – Marosi Beatrixot, az érintett Belső-Pesti tankerületi Központ szakmai vezetőjét – szembesítik egymással, erre sem Törley Katalinék, sem pedig a tankerületi szakmai vezető ügyvédje szerint nem volt szükség. Ugyan a bíró jelezte a tankerület ügyvédjének, hogy az, hogy a tankerületi szakmai vezető alperesi nyilatkozatban cáfolja a tanúk által elmondottak, az nem egy bizonyítás, nem olyan, mintha szembesítették volna a feleket, de az ügyvéd ennek tudatában sem kérte a szembesítést. A bíró ettől függetlenül ragaszkodott volna a procedúrához, ám az egyébként rövid tárgyalás vége felé váratlanul kiderült: valójában már nem is Marosi a tankerületi központ törvényes képviselője, hanem annak nemrégiben kinevezett igazgatója, Tóth János, aki korábban a Dél-Pesti Tankerület igazgatója volt, vagyis nincs rálátása arra, pontosan hogyan zajlott a pedagógusok elküldése. Tehát Marosi ezután legfeljebb tanúként lenne meghallgatható.

A bíró úgy fogalmazott, még ilyen szituációval nem találkozott, hogy menet közben lesz valaki törvényképviselőből maximum tanú azután, hogy a perfelvétel lezárult. Így ő már hivatalból nem rendelheti el tanúkénti meghallgatását Marosinak, csak akkor, ha valamelyik fél ezt indítványozza. Hogy ezt megtegyék, arra a feleknek a mai naptól számítva 15 napjuk van. Törley Katalin később azt nyilatkozta a Magyar Hangnak, hogy „váratlan fordulatokban volt gazdag a tárgyalás”. Mint elmondta, picit csalódott, mert nagyon szerette volna, hogy legalább első fokon pont kerüljön az ügyük végére.