„Veszik el a földünket, vizünket, levegőnket”

„Veszik el a földünket, vizünket, levegőnket”

A CATL tervezett akkumulátorgyára ellen tiltakoznak Mikepércsen 2023. március 15-én (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem csalódottak vagyunk, hanem dühösek, becsapottak – válaszolta lapunk kérdésére Fónainé Pásztor Enikő a mikepércsi anyák egyik képviselője azok után, hogy Szijjártó Péter a héten bejelentette: Debrecenben építi fel első európai üzemét a világ kilencedik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója, a kínai Eve Power.

Az aktivista korábban népszavazási kérdést is benyújtott már Debrecenben. Most azt mondta lapunknak, hazudtak nekik, mert azt állították, nem lesz már több akkumulátorgyár. – Hogyne terveznénk még tiltakozásokat – jelentette ki. Pénteken már kinn is lesznek a debreceni Csapó utcán, „ez egy ad hoc utcatalálkozó”, majd szombaton-vasárnap újabb megmozdulások is jöhetnek. – Lopják-veszik el az életünket, földünket, levegőnket, vizünket. Mindent elvesznek, amit valójában nem ők hoztak létre, mindent elkezdenek lehasználni. Az emberi erőforrás is megy ezzel a kukába. Mert el lehet képzelni, hogy az, aki fiatal, életerős munkavállaló, nem fog azért itthon maradni, hogy ilyen gyárakban helyezkedjen el – értékelt az aktivista.

Nemrég kiderült az is, módosították a közmeghallgatásokra vonatkozó szabályokat, így arra már a köz személyes meghallgatása nélkül is lehetőség lesz. Mint többen gyanították, a változtatásnak az akkumulátorgyár-építés miatt tartott, nagy visszhangot kiváltó debreceni közmeghallgatáshoz lehet például köze. – Ott voltam, így láttam, hogy két óráig kellett hergelni az embereket, mire elszakadt a cérna. Mindennek elhordták ott a tiltakozókat, mire egy tiltakozónál is elpattant a húr – mondta erre Fónainé, aki szerint nyilvánvaló, az illetékesek nem szeretnék, hogy magyarázkodniuk kelljen személyesen. Szerinte nem akarják, hogy kérdéseket tegyenek fel nekik, mert válaszolni vagy nem tudnak, vagy nem akarnak, esetleg hazudnak. Mindenesetre nem zuhannak apátiába, és elmondása szerint további tiltakozáshullámra lehet számítani. – Én hatvanöt éves vagyok, még remélem, van bennem húsz év. De akik előtt ott van még ötven, mit fognak megélni? – tette fel a kérdést.

Az aktivista kritizálta az „iszonytatóan vízigényes” technológiát, ahogy azt is, hogy „tele lesznek vegyi gyárakkal”. De a gyárral érkező ázsiai munkásokat is megemlítette, ahogy azt is, hogy szerinte valójában nemigen lenne lehetséges a rövid távú átállás elektromos autókra.

Szijjártó bejelentése alapján egyébként négyszáz milliárd forint összértékű beruházást terveznek, ezzel több mint ezer új munkahely jönne létre. A költségekből 14 milliárd forintot a magyar állam fizet. A külügyminiszter szerint az Eve Power a BMW kérésére érkezett, hogy magyarországi gyárát ellássa új generációs, hengeres akkumulátorcellákkal. Az új BMW-gyár a tervek szerint 2025-től üzemel majd Debrecenben. A városban az elektromosautó-ipari értéklánc legnagyobb hazai csomópontját hozhatják létre. Ugyanide települ még a CATL kínai akkumulátor-gyártó, illetve a Semcorp szeparátorfólia-gyár is. A tervezett beruházások miatt még egy vasútvonalat is arrébb tesznek.

A külügyminiszter szerint az érkező gyár környezetbarát lesz, és vízigényének 95 százalékát tisztított szennyvízből, valamint felszíni vízből szerzi be, továbbá a cég a technológiai szennyvíz egy részét már a helyszínen újrahasznosítja. Szijjártó elmondta továbbá, hogy „a debreceni embereknek az elektromos akkumulátorgyárak építése miatt semmi félnivalójuk nincsen. Magyarországon ugyanis az európainál jóval szigorúbb környezetvédelmi előírásokat alkalmazunk”.