Vitézy szerint autópálya-építések helyett csak vasútra szabadna közpénzt költeni

Vitézy szerint autópálya-építések helyett csak vasútra szabadna közpénzt költeni

Vonatok Balmazújváros vasútállomásán 2023 tavaszán (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hibának tartom, hogy miközben a vasúti beruházások leálltak, az autópálya-építés szinte ugyanolyan erővel megy tovább. Még mindig nem történt meg a szükséges irányváltás a fejlesztéspolitikában. Az adófizetők pénzéből továbbra is csak autópályákat építünk – mondta Vitézy Dávid közlekedéspolitikus, volt államtitkár a 444.hu-nak. Szerinte a kormány a magyar közvélemény alakulását követi. Márpedig a MÁV-ról sokan lemondóan beszélnek, míg az autópályákban sokan a modernitást látják – vélekedett.

– Lehet, hogy radikális az álláspontom, de szerintem teljesen be kell fejezni az adófizetők pénzéből történő autópálya-építéseket, és minden ilyen forrást a vasúti infrastruktúrára kell fordítani. Nyilván az utakat karban kell tartani, de új beruházásokat csak a vasútnál kellene indítani – fogalmazott hozzátéve, hogy a jó vasútra megvan az igény Magyarországon. Erre példaként említette az esztergomi és balatoni vonalakat, melyeken megduplázódott az utasszám a felújítások után.

Vitézy, aki rendszeresen kritizálja a XV. és a XVIII. kerületi DK-s városvezetések közlekedéspolitikáját, azt mondta: látni kell, hogy a kérdésben van egy politikai mintázat, és szerinte Gyurcsány Ferenc pártja a vasútellenességre építi a budapesti politikáját. Megjegyezte, hogy a kerületi vasútfejlesztések ügyében tehervonatokkal riogatnak, miközben az érintett két vonalnál nincs is teherforgalom. Úgy látja, ezzel az országos politikát akarják lemásolni, mondván, „megvédik az embereket”.

Ungár Péter, az LMP-társelnöke megkereste Vitézyt azzal, hogy induljon el 2024-ben a főpolgármesteri címért. Vitézy a felkéréssel kapcsolatban elmondta, több civil szervezet és közéletben aktív magánember megkereste azzal, hogy örülnének, ha megméretné magát a jövő júniusi választáson. A szervezeteket nem kívánta megnevezni, ám azt elárulta, hogy a Fidesz nem volt köztük.

Címkék: vasút, Vitézy Dávid