Völner-Schadl-per: Még enyhébb büntetés a korrupciót beismerő végrehajtóknak

Völner-Schadl-per: Még enyhébb büntetés a korrupciót beismerő végrehajtóknak

Völner Pál nem válaszolt az újságírók kérdéseire 2023 februárjában. (Forrás: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lezárult az utóbbi évek egyik legsúlyosabb korrupciós büntetőperének egyik fejezete azzal, hogy a Fővárosi Ítélőtáblán döntés született azokról a vádlottakról, akik bűnösnek vallották magukat a Völner Pál volt igazságügyi államtitkár és Schadl György volt bírósági végrehajtói elnök főszereplésével zajló büntetőügyben. A huszonkét vádlottat felsorakoztató perben tízen ismerték be bűnösségüket (vagyis azt, hogy kinevezésükért cserébe fizettek a végrehajtók elnökének). Ezúttal több végrehajtót és néhány olyan vádlottat ítélet el jogerősen a bíróság, akik fellebbeztek az első fokú ítélet ellen – számolt be a 24.hu.

A most elítélt vádlottak mindegyike felfüggesztett börtönbüntetést kapott első fokon, akkor mindannyian némileg enyhébb büntetést kaptak annál, amit az ügyészség indítványozott nekik. Ennek ellenére többen fellebbeztek, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára. A beismerő vallomást tett végrehajtók ellen hivatali vesztegetés volt a vád, 3 illetve 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték őket, továbbá ötmillió forint pénzbüntetésre, valamint öt évre eltiltották őket a végrehajtói foglalkozástól. (Az ügyészi indítvány minden, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól eltiltotta volna a végrehajtókat.) A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki döntésében tovább enyhített az ítélet egyes részein. A végrehajtók közül többen kisebb pénzbüntetést kaptak, és részletfizetést is engedélyeztek számukra. Többeknek megfelezték a büntetést: ötmillióról két és fél millió forintra enyhítették a fizetendő összeget, amit 21 havi részletben fizethet meg az elítélt. A tanácsvezető bíró szóbeli indoklása szerint az enyhítésnél figyelembe vették, hogy van olyan egykori végrehajtó, aki regisztrált álláskereső, valamint egyikük esetében sem volt szó az átlaghoz képest eltérő vagyoni helyzetről.

A Völner és Schadl elleni fő vádpont lényege szerint Schadl jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 nyaráig legalább 83 millió forintot – adott át Völner Pálnak, aki ezért a pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta. Az ügyészség szerint a végrehajtók elnöke hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük. Ezekkel kapcsolatos konkrétumokról ugyanakkor nem tudott beszámolni az ügy koronatanújaként emlegetett nő, akinek vallomása látszólag igencsak meggyengítette a vádakat. De az is igaz, hogy egy kivétellel mindegyik megvádolt végrehajtó beismerte bűnösségét. A vádhatóság szerint Schadl több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert a közbenjárására kinevezett végrehajtóktól.