VSquare: Tiborcz István szerette volna megvenni a magyarországi Spart

VSquare: Tiborcz István szerette volna megvenni a magyarországi Spart

Tiborcz István és Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tiborcz István nemrég kísérletet tett a magyarországi Spar megvásárlására – számolt be róla a VSquare hírlevele üzleti forrásokra hivatkozva. A VSquare értesülését a Telex szemlézte. Több mint egy évvel ezelőtt pedig a Magyarországon élő, orosz származású Rahimkulov család képviselői keresték meg vételi ajánlattal a Spart, azt állítva, hogy a kormány is támogatja az ügyletet. Az üzletlánc osztrák tulajdonosai ugyanakkor mindkét ajánlatot elutasították. A Rahimkulov család és Tiborcz István egyébként már üzleteltek is egymással.

A Spar márciusban panaszolta be az Európai Bizottságnál a magyarországi kiskereskedelmi különadót. Az anyavállalat vezetője, Hans Reisch pedig úgy fogalmazott: nyíltan megmondták nekik, hogy a magyar állam részesedést szeretne a vállalatukban. Elmondása szerint közölték, hogy ha ezt engedik, sokkal könnyebb lesz a dolguk. Reisch szerint bár a második legnagyobb élelmiszer-kiskereskedők Magyarországon, külső tényezők mégis lehetetlenné teszik a nyereséges működést. A hasonló tényezők között említette az alapvető élelmiszerekre kivetett árplafont, illetve a szupermarket-üzemeltetőkre kivetett különadót, ami a nettó árbevétel 4,1 százalékát, összesen mintegy 120 millió eurót jelent.

A kormány először tagadta, hogy nyomást gyakorolnának a Sparra, majd Lázár János mégis frontális támadást indított: „Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül.” Szerinte „a cég meg fogja fizetni az árát annak, amit az elmúlt napokban tett.” Nagy Márton pedig behívatta a Spar vezetőjét, és arra figyelmeztette, minden kijelentésnek következménye van. A kormányfő politikai igazgatója, Orbán Balázs pedig jogi úton venne elégtételt az élelmiszerláncon.

A Spar ügyében március 22-én megszólalt a pártot szervező Magyar Péter is. A jogász a Spar mellett felemlegette az Auchan üzletláncot is. Azt írta: „Tisztelt Miniszterelnök Úr! Egy egyszerű kérdésre kérném válaszát. Szerzett-e az ön családja, akár közvetetten tulajdonrészt a hazai Auchan üzletekben? Azt tudjuk, hogy Jellinek Dániel, az egyik leggazdagabb üzletember 47%-os tulajdonrészt szerzett a magyarországi Auchan-hálózatban. Azt is tudjuk, hogy milyen szoros üzleti szálak fűzik össze az Ön vejét, Tiborcz Istvánt és Jellinek Dánielt. Elhangzottak olyan információk háttérbeszélgetéseken, hogy az Ön veje is beszállna az Auchanba. Így történt végül? Akár Jellinek Dánielen keresztül? Azt ugye már tudjuk az osztrák Spar vezérigazgatójától, hogy Ön valamelyik családtagjának részesedést kért a hazai Spar bolthálózatból, de a Spar tulajdonosai inkább védelembe helyezték a tulajdonuk egy részét Svájcban. Ki volt ez a családtag és hány százalékot kért, Miniszterelnök Úr? Mióta az osztrák vezérigazgató erről nyilatkozott, megkezdődött a kormányzati fenyegetés a Spar irányába. Bevett gyakorlat Önnél, hogy a családjának részesedést kér nagy, multinacionális vállalatok hazai üzletrészéből?”