Zsiday Viktor a huxitról: nagyobb az esély, hogy az EU lép ki belőlünk

Zsiday Viktor a huxitról: nagyobb az esély, hogy az EU lép ki belőlünk

Zsiday Viktor (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A gazdasági kényszerek miatt nagyon kicsi az esélye annak, hogy egy potenciális huxit annyira explicit módon történjen meg, mint ami a brexit esetében tapasztaltunk – mondta el a Portfolió keddi műsorában Zsiday Viktor, a Citadella alap portfólikezelője. Hozzátette: ha a huxit meg is valósulna, akkor sokkal nagyobb lenne az esély arra, hogy egyszerűen kicsorgunk az Európai Unióból, hogy az unió kilép belőlünk.

A befektetési szakember szerint ez a folyamat hasonlítana ahhoz, mint amiről már korábban többször írt, miszerint a forint tartós, tudatos gyengítése esetén az euró önmagát vezetheti be Magyarországon – csak persze itt ellentétes irányról beszélünk.

Az EU-ból való kicsorgás Zsiday szerint úgy is elképzelhető, hogy Magyarország elveszíti a szavazati jogát, nem jönnek többé EU-s pénzek, vagy hogy létrejön egy szorosabb kör a közösségen belül, amiből Magyarország már kimarad. – Ki tudunk csúszni magából az unióból, és ez a sokkal nagyobb veszély, aminek azt gondolom, hogy reális lehetősége van – fogalmazott.

Úgy látja, hogy a piac egy ilyen szcenáriót nem tart reálisnak, mindenki úgy gondolja, hogy benne maradunk az EU-ban, de szerinte a magyar gazdasági vezetés komolyan gondol egy ilyen utat.

Egy ilyen kicsúszás esetén Magyarország tőkevonzó képessége, megbízhatósága csökkenne, és az sem biztos, hogy ezek után a magyar munkaerőt szívesen fogadnák az EU-ban. 

Az EU-kilépés esetleges belebegtetése miatt kavart nagy port a napokban egy külföldi újságírók előtti háttérbeszélgetés, amelyen Orbán úgy fogalmazott: ő nem szeretné, hogy Magyarország az EU tagja maradjon, de az országnak nincs más választása, mivel az export 85 százaléka az EU-n belülre megy. Később azonban módosították az erről szóló cikket, és ebben a kormányfő már arról beszélt, hogy személyesen számára fájdalmas, hogy Magyarország az EU tagja, amely folyamatosan szekálja, de nem kérdés, hogy Magyarország az Európai Unióban marad, mert a gazdasági jólétünk ennek a függvénye. 

A Magyar Hang legfrissebb számának címlapján is épp azzal foglalkoztunk, hogy kivezetheti-e Orbán Viktor hazánkat az unióból, erről több szakértőt is megkérdeztünk. Cikkünk itt olvasható online is