Eladó egy sziget a Duna-deltában

Eladó egy sziget a Duna-deltában

Az Matita sziget a Duna-deltában (Fotó: Adevarul)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Világörökségi és természetvédelmi területen eladó egy privát sziget az Adevarul híre szerint, de nem olcsón: a kikiáltási ár 350 000 euró! 6280 négyzetméteres területet kap érte a szerencsés vevő, aki történelmet is vásárol egyúttal, hiszen a szigetecskén már időszámításunk előtt 334-ben is görög erőd működött. A most eladó Matita sziget nem az első, amit kalapács alá bocsátanak a Duna-deltában: 2011-ben már eladták a Năvodari melletti Ada szigetét.

Az Artmark nevű román aukciósház által meghirdetett eladás során legalább 400-500 ezer eurós bevételt várnak a banán alakú szigetért, amelyet „privát paradicsomként” hirdetnek a Duna-delta Chilia ágán, UNESCO világörökségi és román természetvédelmi területen. A hely 45 kilométerre van Tulcea városától, a Matita és Babina tavak közelében. Egyszerre kínálja az elvonulást, csendet és a természet élményét, de a modern ember kényelmi szükségleteit is, mert nyolc nádfedeles épület van rajta összesen 1300 négyzetméter hasznos területtel – az épületeket tavaly felújították és alkalmasak akár panzió üzemeltetésére is.

A régmúltban itt állomásozott az Akhillészről elnevezett görög egység, melynek táborát még Nagy Sándor erősítette meg – régi térképeken genovai erődként jelenik meg, melynek feladata a Dunán hajózó kereskedők védelme. Ebből ma már csak az erőd árkai látszanak és a régi kikötő bejárata. 

A román lap szerint a sziget tökéletesen alkalmas turisztikai felhasználásra, horgászok, természetbarát kirándulók elszállásolására – korábban is vendégfogadásra használták.