A méhszájseb lézerrel megszelídíthető (x)

A méhszájseb lézerrel megszelídíthető (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nők 90 százaléka életében legalább egyszer hallja orvosától: “Önnek méhszájsebe van”. A jeges rémület enyhe kifejezés arra, hogy ilyenkor mit érzünk, főleg, hogy kezdhetné azzal is, ez nem betegség. Érzékeny téma következik.

Mi a méhszájseb?

A méhszájseb, orvosi nyelven ektopia egy állapot. Akkor alakul ki, amikor a méhnyak belső, hengerhámsejtekből álló rétege – amely általában csak a méhnyak csatornáját béleli – előbukkan a méhszáj, azaz a méhnyak külső részén. Ezáltal a méhnyak belső, puha és nyálkahártyával borított része láthatóvá válik a méhszáj külső felületén.

A méhszájseb kialakulása a leggyakrabban ártatlan reakció a hormonális változásokra. Az ösztrogén szintjének ingadozása, különösen terhesség, serdülőkor vagy hormonális fogamzásgátlók használata esetén a méhnyak sejtjeinek átrendeződéséhez vezet.

Hogyan jelentkezik és milyen tüneteket okozhat?

A Perfect Laser klinika orvoscsapata megerősíti: a méhszájseb kezelése akkor elkerülhetetlen, ha zavaró és aggodalmat keltő tünetekkel felhívja magára a figyelmet.

• Az ektopiás területen a méhnyak belső hengerhámja, amely természetesen több nyákot termel, a méhszáj külső részén található. Ez irritálhatja a hüvelyt, ami hüvelyi folyást okozhat.
• Vérzés: Az ektopiás terület könnyebben sérülhet, mert a hengerhám sejtek lágyabbak és érzékenyebbek. Ez vérzéshez vezethet, különösen szexuális együttlét után.
• Fertőzésnek való kitettség: A méhszájseb területén lévő hengerhám könnyebben sérülhet, ez növelheti a bakteriális vagy egyéb fertőzések kockázatát.

A lézeres kezelés egy modern megoldás

Amikor a méhszájseb kezelésére kerül sor, különösen, ha a tünetek tartósak vagy kényelmetlenek, a lézeres kezelés egy hatékony és kíméletes megoldást kínálhat. A beavatkozás során egy jól célzott lézernyaláb irányítja a hőenergiát pontosan az érintett szövetekre.

Ez a hő segít az ektopiás szövet gyors és hatékony eltávolításában, miközben elősegíti a gyógyulási folyamatot és csökkenti a hegesedés esélyét. A beavatkozás általában rövid, és a legtöbb nő csak minimális kellemetlenséget érez.

Az eljárással a tünetek enyhülnek vagy teljesen megszűnnek, sőt, csökken a panaszok újbóli megjelenésének esélye.

Sokoldalú technológia

A lézeres eljárás nemcsak a méhszájsebet kezeli, hanem az enyhébb citológiai eltéréseket is, mint amilyen például a condyloma, más néven szemölcs. Az elváltozást leggyakrabban vírusfertőzés, a humán papillomavirus (HPV) okozza.

Fájdalommal nem jár, esetenként viszketéssel, égető érzéssel vagy kellemetlenséggel azonban igen. Nem szabad elhanyagolni, mert bár önmagukban nem okoznak komoly egészségügyi problémákat, a HPV egyes típusai szövődményekhez vezethetnek.

Nem szabad elhanyagolni

Nőként fontos, hogy ismerjük a testünket és a jeleket, a tüneteket és a panaszokat csak akkor tudjuk helyesen értelmezni. Ne habozzunk segítséget kérni, ha úgy ítéljük meg, hogy egészségünket veszély fenyegeti.

Az orvosok, a legújabb technológiák értünk vannak, adjunk esélyt a gyógyulásra.