Megalakul Salvini, Kaczinsky és Orbán új frakciója?

Megalakul Salvini, Kaczinsky és Orbán új frakciója?

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor videokonferencián vesz részt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel és Matteo Salvinivel, az olasz kormánypárti Liga vezetőjével (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megállapodás született és szombaton Varsóban bejelentik, hogy a Fidesz és több lengyel európai parlamenti képviselő is csatlakozik az euroszkeptikus, egyes megítélések szerint szélsőjobbos Identitás és Demokrácia frakcióhoz – írja a 444.hu, de a Magyar Hang forrásai is megerősítették az információt. Azóta azonban – az olasz Le Reppublica információi szerint – úgy tűnik, lehet, hogy mégsem lesz ebből semmi.

A képviselőcsoport így a Fidesz 12 képviselőjével, a lengyel Jog és Igazságosság (PIS) párt 24 és a szintén lengyel Partia Republikanska 3 politikusával, valamint a spanyol Vox párt 4 képviselőjével bővül. Az új frakció így 113 tagot fog számlálni, ezzel pedig az Európai Parlament harmadik legerősebb csoportja lesz a Néppárt és a szociáldemokraták után.

A Fidesz és a PiS az új frakcióban olyan pártokhoz csatlakozik, mint a Matteo Salvini féle olasz Liga, az osztrák Szabadságpárt, Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése és a német AfD.

Donáth Anna a Momentum elnöke és európai parlamenti képviselője már reagált is. Mint írta, „Orbán Viktor a helyére került Európában: a korrupt, szélsőjobboldali, Európa-ellenes pártokkal közös frakcióba. A lengyel EU-kilépésen és Európa szétverésén dolgozó PiS, a korrupt, orosz pénzekkel gyanús kapcsolatba kerülő orosz Lega és francia Nemzeti Tömörülés mellé”.

FRISSÍTÉS
A 444.hu cikke szerint az olasz Le Reppublica azt írja, hogy Matteo Salvini lemondta a formálódó szélsőjobboldal egységesítéséről szóló szombati találkozót, mert a lengyel kormánypárt, a PiS mégsem akar csatlakozni, és továbbra is a konzervatív ECR-ben maradnának, melynek alapító tagjai. A PiS képviselőcsoportja nélkül értelmét vesztené Salviniék kezdeményezése.

FRISSÍTÉS
Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az Atv.hu kérdésére csak annyit közölt: „azt tudom megerősíteni, hogy Orbán Viktor szombaton Varsóban részt vesz az európai konzervatív pártvezetők munkaülésén”. Novák Katalin pedig annyit mondott, hogy „más tartalmú ellentétes híresztelésekkel szemben biztosíthatok mindenkit arról, hogy a Fidesz csak demokrata konzervatív pártokkal fog a jövőben is együttműködni. Célunk, hogy a nemzeti érzelmű, szabadságpárti, bevándorlásellenes, a hagyományos családi értékeket tisztelő embereknek minél erősebb képviselete legyen az európai döntéseknél”.