A pekingi téli olimpia diplomáciai bojkottjára szólít fel az Európai Parlament

A pekingi téli olimpia diplomáciai bojkottjára szólít fel az Európai Parlament

Rohamrendőrök oszlatják a demonstráló tömeget 2019. augusztus 10-én Hongkongban (Fotó: Paul Wong/Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Határozatot fogadott el a 750 fős Európai Parlament – méghozzá 578:29 arányban, 73 tartózkodás mellett –, amelyben a 2022-es pekingi téli olimpia diplomáciai bojkottjára szólítják fel az EU tagállamait, így tiltakozva a kínai kormány emberijog-sértései ellen – írja a The Guardian cikkére hivatkozva a 444.

A határozatban arra szólítják fel az EU és a tagállamok tisztviselőit, hogy utasítsanak vissza minden kormányzati és diplomáciai meghívást a téli olimpiára – kivéve, ha Kína addig hiteles lépéseket nem tesz a Hongkongot, az ujgurok lakta Hszincsiangot, Tibetet és Belső-Mongóliát sújtó emberi jogi kihágások orvoslására.

A nem kötelező érvényű állásfoglalásban további szankciók bevezetését is sürgetik, valamint azt is, hogy adjanak vészhelyzeti beutazási vízumot a Hongkongban üldözött újságíróknak, valamint további támogatást minden hongkonginak, aki a pekingi elnyomás elől Európába menekülne.

Arra is felszólítják a pekingi vezetést, hogy „hagyjon fel az újságírók zaklatásával, engedje szabadon az önkényesen bebörtönzött foglyokat”, sürgetik a drákói nemzetbiztonsági törvény visszavonását Hongkongban, és elítélik a demokráciapárti aktivisták elhallgattatása felé tett lépéseket.  

Az egyelőre nem világos, hogy a 29 nemmel szavazó és a 73 tartózkodó képviselők kik voltak, így nem tudni, hogy a magyar képviselők – különösen a Kínával szembeni kritikákat rendszeresen leszavazó kormánypártiak – hogyan voksoltak.