EU-csúcs: Ursula Von der Leyen nem számít megállapodásra

EU-csúcs: Ursula Von der Leyen nem számít megállapodásra

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Tanács kétnapos rendkívüli ülésére Brüsszelben 2022. május 30-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem számítok arra, hogy a csúcstalálkozón megállapodás születik az Oroszország elleni uniós szankciók hatodik csomagjáról, de bízom benne, hogy utána sikerülni fog – jelentette ki az MTI beszámolója szerint Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfő délután, az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos brüsszeli tanácskozására érkezve.

Az elnök újságíróknak arról beszélt, hogy az EU már öt szankciós csomagot sikerrel kidolgozott, „ez a munka sohasem könnyű és ugyanaz a helyzet a hatodik csomaggal is”. Az Európai Bizottság és az EU soros francia elnöksége az elmúlt öt napban azon dolgozott, hogy előre lépjen ezzel a tervezettel – amely szerinte kezd kiforrottá válni –, de megállapodást még nem sikerült elérni.

– A tagállamokhoz intézett felhívásom nagyon világos. A siker kulcsa: szolidaritás Ukrajnával és az uniós egység – fogalmazott Von der Leyen.

Az olajembargó kérdése már hetek óta terítéken van, a megállapodás egyértelműen a magyar ellenállás miatt hiúsult meg eddig. Orbán Viktor miniszterelnök többször is egyértelművé tette, hogy az olajszállítás leállítása atombomba lenne a magyar gazdaság számára. A legutóbbi javaslatban már az szerepel ugyanakkor, amit a magyar kormány szeretett volna elérni, hogy csak a tengeren érkező olajszállítmányok vásárlását állítsa le az EU, mert az nem érinti Magyarország ellátását.

Orbán Viktor a csúcstalálkozóra érkezve arról beszélt, Magyarországnak jó az a megoldás, amelyet az Európai Tanács választani kíván, hogy az embargó a tengeri szállításon érkező, Oroszországból érkező olajra terjedjen ki, a vezetéken érkezőre pedig ne. Elmondása szerint a vita tétje az, hogy ha az Oroszországból csővezetéken érkező olajszállítással valami történne, vagyis nem érkezik vezetéken orosz olaj, akkor legyen Magyarországnak joga tengeren keresztül beszerezni és másként eljuttatni azt az országba. – Ez a garancia ami nekünk kell. Ha ma elérem azt a garanciát, amit kértünk, akkor biztonságban vagyunk – fogalmazott.