Európai Gyógyszerügynökség: folytatódik a Johnson & Johnson vakcinája és a vérrögképződéses esetek vizsgálata

Európai Gyógyszerügynökség: folytatódik a Johnson & Johnson vakcinája és a vérrögképződéses esetek vizsgálata

Az újonnan érkezett, koronavírus elleni Janssen-vakcinák a Hungaropharma budapesti raktárában 2021. április 13-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Európai Gyógyszerügynökség (EMA) folytatja a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek közötti esetleges összefüggést. Az MTI beszámolója szerint az eddigi eredmények azt mutatják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami ügynökség pénteken kezdte meg a Jansen oltóanyagával végzett beoltást követően jelentett nagyon ritka vérrögképződéses estek kivizsgálását, miután az Egyesült Államokban addig négy erre utaló esetet jelentetek. Mint közölték, a négy szokatlan véralvadással járó esetből egy a klinikai vizsgálat szakaszában, három pedig a vakcina beadását követően fordult elő az Egyesült Államokban. Az egyik eset halálos kimenetelű volt.

Az Egyesült Államokban idáig több mint 6,8 millió adag Johnson & Johnson-vakcinát adtak be, de a történtek után az egészségügyi hatóságok az alkalmazásának a felfüggesztését javasolták.

A gyógyszerügynökség felgyorsítja a vizsgálatot, az eredményéről jövő héten ad tájékoztatást. Egyúttal az EU-tagállamok rendelkezésére bocsátják mindazon tudományos elemzéseken alapuló információkat, amelyek segíthetik a nemzeti oltási kampányok során meghozni kívánt döntéseket a vakcinák használatáról. Az uniós ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) hamarosan tájékoztatást ad arról is, hogy szükség-e a vakcina termékinformációjának frissítése.

Az EMA közleményében kitért arra is, hogy továbbra is figyelemmel kíséri az AstraZeneca oltóanyaga esetében jelentett vérrögképződéses eseteket, illetve felülvizsgálja a folyamatosan érkező oltási és járványügyi adatokat. Ennek kapcsán az április 7-én kiadott véleményben azt javasolták, hogy az oltóanyag esetében a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina „nagyon ritka mellékhatásaként”. A szakbizottság most azt vizsgálja, hogy frissíteni kell-e a második adagra vonatkozó ajánlásokat azok számára, akik már megkapták az első dózist. Az EMA azt is kiemelte, az AstraZeneca vakcinájának általános előnyei továbbra is meghaladják az esetleges kockázatokat.

A koronavírus-járványról tájékoztató kormányzati oldalon kedden közölték, hogy megérkezett a Janssen első szállítmánya, amely 28.800 adag vakcinát tartalmaz.