Európai Parlament: különleges nemzetközi törvényszék elé kell állítani az orosz agresszió felelőseit

Európai Parlament: különleges nemzetközi törvényszék elé kell állítani az orosz agresszió felelőseit

Az Európai Parlament ülésterme (Fotó: Wikipédia/Diliff)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament plenáris ülésén, csütörtökön a képviselők különleges nemzetközi törvényszék létrehozását javasolják és ennek bírái elé állítani Oroszország politikai vezetőit, katonai parancsnokait és szövetségeseiket, Ukrajna elleni agressziójuk során elkövetett bűntetteik miatt.  A képviselők szerint ezeknek a vizsgálatoknak és eljárásoknak a háborús bűnökben részes, az orosz fegyveres erők teljes személyzetére ki kell, hogy terjedjen, ahogy a kormányalkalmazottakra is. 
   
Az állásfoglalásban az EP olyan nemzetközi törvényszék felállítását szorgalmazza, amely az Ukrajna ellen elkövetett orosz agresszió bűncselekményeit vizsgálná ki, valamint megbüntetné azok elkövetőit, így Oroszország és szövetségeseinek politikai vezetőit és katonai parancsnokait. Mint hangsúlyozták, a különleges nemzetközi törvényszék felállítása azért fontos, mert az ilyen ügyek elbírálására a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) nincs hatásköre. A képviselők kiemelték, az atrocitások, többek között a települések válogatás nélküli bombázása, az erőszakos kitelepítések, a tiltott lőszerek használata, a konfliktusövezetekből az előzetesen elfogadott humanitárius folyosókon keresztül menekülni próbáló polgári lakosság elleni támadások, a civilek kivégzése, a szexuális erőszak és az emberek lakóhelyük elhagyására kényszerítése súlyosan sérti a nemzetközi humanitárius jogot. Ezen tettek mindegyike háborús bűncselekménynek minősülhet, és miattuk mostanáig nem indult büntetőeljárás.

Az európai parlamenti képviselők azt szorgalmazzák, az uniós intézmények minél hamarabb biztosítsanak minden szükséges emberi és költségvetési erőforrást biztosítsanak a törvényszék létrehozásához.