Járóka Lívia kapta a legkevesebb szavazatot az EP-alelnöki szavazáson, visszalépett

Járóka Lívia kapta a legkevesebb szavazatot az EP-alelnöki szavazáson, visszalépett

Európai Parlament plenáris ülés (Fotó: EP/Eric Vidal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz európai parlamenti delegációjának kedd délben kiadott közleménye szerint Járóka Lívia, aki függetlenként indult az EP alelnöki tisztségéért, egyedüli magyar jelöltként kifejezetten sok képviselő támogatásával lett jelölt. Ennek ellenére ő kapta a legkevesebb szavazatot, ezért visszalépett a jelöltséget, írja az Eurológus.

Emlékeztetnek, hogy 2019-ben, még néppárti jelöltként már az első fordulóban megkapta a kellő számú szavazatot. Ez most azonban nem jött össze. Pedig Járóka előzőleg így nyilatkozott: „Meggyőződésem, hogy a közelmúlt nehézségeire együttműködéssel, a legkiszolgáltatottabbak bevonásával lehet megoldást találni. Fontos feladatomnak tekintem az európai demokratikus jobboldal erősítését is."

Az EP-ciklus felénél, 2,5 év után megújítják az alelnöki pozíciókat (tizennégy van összesen). Járóka Lívia eddig alelnök volt, ahogy Dobrev Klára is. Utóbbi nem kívánta megtartani a pozíciót, de Járóka igen. Egészen délután öt óráig, amikor az újabb közleményben már az állt, hogy „Járóka Lívia az Európai Parlament alelnökválasztásának második fordulójában visszalép az alelnökjelöltségtől Roberts Zile, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) jelöltjének javára."

A döntés oka, hogy a 14 helyre 18-an pályáztak, és Járóka kapta közülük a legkevesebb szavazatot. Az első fordulóban kilenc hely el is kelt, a maradék ötre pályázhattak a rangsor végén álló jelöltek. Járóka kevesebb mint fele annyi szavazatot kapott, mint 2019-ben.Ezzel 2009 óta először biztosan nem lesz magyar alelnöke az EP-nek.

 

Címkék: Járóka Lívia, EP