Politico: Brüsszel módosíthatja az olajembargós terveket, csak Orbán ne vétózzon

Politico: Brüsszel módosíthatja az olajembargós terveket, csak Orbán ne vétózzon

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke részt vesz az európai uniós tagországok vezetőivel videokonferencia keretében tartott tanácskozáson Brüsszelben 2021. február 25-én.
MTI/AP/EPA pool/Olivier Hoslet

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Politico című lapnak név nélkül nyilatkozó diplomaták és uniós tisztviselők szerint elképzelhető, hogy sikerül kompromisszumot kötni Magyarországgal a hétfőn kezdődő uniós állam-és kormányfői csúcstalálkozó előtt, az Oroszország elleni újabb szankciós csomag kapcsán. 

A lap hírlevelében megjelent cikk emlékeztet arra, hogy csaknem egy hónap telt el azóta, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ismertette az orosz energiaexportra vonatkozó tervét, amelynek értelmében teljes behozatali tilalmat vezettek volna be az orosz nyersolajra és a finomított üzemanyagokra. A magyar miniszterelnök azonban a kezdetektől akadályozta a megállapodást, legutóbb a napokban figyelmeztetett, hogy alternatív megoldások hiányában nem fogja aláírni a csomagot. 

A megoldás az lehet, hogy külön elbírálás alá esne a tengeri és csővezetékes szállítás, az embargót pedig csak a tengeri útvonalon szállított olajra vetnék ki. A Politico-nak nyilatkozó szakemberek szerint ez azért is lenne szerencsés megoldás, mert akkor az engedmény nem csupán Magyarországra vonatkozna, hanem a többi, tengerparttal nem rendelkező tagállamra is. Így megkerülhető lenne Orbánnak az a felvetése is, miszerint mentességet kapjunk egészen 2025-ig, illetve a károk mérséklésére a magyar kormány által kért pénzügyi kompenzáció is megkerülhető. Ez utóbbi, a lap forrásai szerint meglehetősen népszerűtlen ötletnek bizonyult brüsszeli körökben, számos diplomata azon az állásponton van, hogy amíg a jogállamisággal kapcsolatos patthelyzet nem oldódik meg, addig Magyarország nem férhet hozzá semmilyen új forráshoz.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elmondta, bízik abban, hogy Magyarország hétfőig döntésre jut az olajtilalom kérdésében.