Továbbra is vám- és mennyiségi korlátozás nélkül jöhet az EU-ba az ukrán gabona

Továbbra is vám- és mennyiségi korlátozás nélkül jöhet az EU-ba az ukrán gabona

Fotó: Unsplash/James Baltz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén kedden jóváhagyta, hogy további egy évig vám- és mennyiségi korlátozás nélkül jöhessenek az Európai Unió (EU) területére az ukrán termékek. Mindez vonatkozik a mezőgazdaság területére, így az ukrán gabonára is.

Az európai parlamenti képviselők 428 igen szavazattal, 131 nem ellenében, 44 tartózkodással fogadták el a behozatali vámok és kvóták felfüggesztésének meghosszabbítását 2025. június 5-éig. A cél ezzel Ukrajnát támogatni a már több mint két éve zajló háborúban.

Az Európai Bizottság (EB) az új rendelet értelmében sürgős intézkedéseket hozhat, amennyiben az ukrán behozatal miatt jelentős zavar keletkezik az egyes tagállamok piacain. A közlés szerint az EU védelmet biztosít az uniós mezőgazdasági termelőknek, vészfékmechanizmust vezetve be az olyan különösen érzékeny mezőgazdasági termékek, mint a baromfi, a tojás, a cukor, a zab, a búza, a kukorica és a méz esetében. Ha az érintett termékek behozatala meghaladja a 2021 második felében, illetve 2022 és 2023 egészében regisztrált mennyiség átlagát, akkor a vámok újra kivethetővé válnak. Az EB ígéretet tett továbbá arra, hogy tárgyalásokat kezd Ukrajnával a kereskedelem tartós liberalizációjáról, valamint az EP-t is bevonja a tárgyalási folyamatba.

Az új rendeletet még az Európai Unió Tanácsának is el kell fogadnia, ezt követően léphet azonnal hatályba.

A Fidesz európai parlamenti képviselői elégedetlenek a döntéssel. Győri Enikő azt írta az MTI-hez eljuttatott közleményében: az EP „balliberális többsége ismét cserben hagyta az európai gazdákat”, Brüsszelben pedig szerinte változás kell. Győri szerint az EP képviselői egy unión kívüli állam oligarcháinak támogatása mellett tették le voksukat.

A politikus hozzátette: Magyarország addig tartja hatályban az egyoldalú importtilalmat bizonyos ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára, amíg nem születik elfogadható európai megoldás.