Újabb szakaszába lépett két kötelezettségszegési eljárás is Magyarország ellen

Újabb szakaszába lépett két kötelezettségszegési eljárás is Magyarország ellen

Orbán Viktor videókonferencia közben, 2020. szeptember 9-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb szakaszhoz ért a Klubrádió elvett frekvenciája és a nyáron elfogadott melegellenes törvény miatti kötelezettségszegési eljárás. Az Európai Bizottság csütörtöki közleményében arra szólította fel a magyar kormányt, hogy tartsa be az elektronikus hírközlésre, a diszkriminációra és az e-kereskedelemre vonatkozó uniós szabályokat, és ha ennek két hónapon belül nem tesz eleget, eljárást indítanak az Európai Unió Bíróságán – írja a Klubrádió.

A bizottság úgy határozott, hogy indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak a Médiatanács azon erősen megkérdőjelezhető indokokra hivatkozó döntése kapcsán, hogy elutasította a Klubrádió frekvenciahasználat iránti kérelmét – olvasható a közleményben. 

Emellett indoklással ellátott véleményt küldött az Európai Bizottság a melegellenessé terelt „pedofiltörvény” ügyében a kormánynak: egyrészt eljárás indult a nyáron elfogadott törvény miatt, amely megtiltja, illetve korlátozza a 18 év alattiak hozzáférését »a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást megjelenítő vagy népszerűsítő«️ tartalmakhoz. A bizottság szerint a törvény a többi között indokolatlan és aránytalan korlátozásokat vezet be a melegeket ábrázoló médiatartalmakra, és az ezeket bemutató médiaszolgáltatókra; aggályosan korlátozza az elektronikus kereskedelmet is; ráadásul a bizottság szerint a magyar rendelkezések sértik az emberi méltóságot, a véleménynyilvánítás és a tájékoztatás szabadságát, a magánélet tiszteletben tartásához való jogot, valamint a megkülönböztetésmentességhez való jogot.

Egy másik eljárás pedig a Meseország mindenkié című, LMBTIQ-tartalmú gyermekkönyvön figyelmeztetés elhelyezése miatt indult. Mint emlékeztettek, a magyar fogyasztóvédelmi hatóság arra kötelezte egy LMBTIQ-személyeket bemutató gyerekkönyv kiadóját, hogy tüntessen fel figyelmeztetést, hogy a könyv „a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésformákat” jelenít meg.

A bizottság szerint Magyarországnak tiszteletben kell tartania a szexuális kisebbségekhez tartozók alapvető jogait a megkülönböztetéstől való mentességhez és a véleménynyilvánítás szabadságához. A melegekről (is) szóló gyermekkönyvekben kötelezővé tett nyilatkozattal viszont a magyar kormány korlátozza a szerzők és könyvkiadók véleménynyilvánítási szabadságát; indokolatlanul hátrányos megkülönböztetést alkalmaz a szexuális irányultság alapján; és helytelenül alkalmazza a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra vonatkozó uniós szabályokat – sorolták a problémákat.

A Klubrádió esetében valamint a melegellenes jogszabályoknál is két hónapja van arra Budapestnek, hogy feloldja az uniós jog megsértését – ellenkező esetben az Európai Unió Bíróságához fordulnak – írta a Telex.