103 százalék: Átlépték az eredetileg tervezett éves államháztartási hiányt

103 százalék: Átlépték az eredetileg tervezett éves államháztartási hiányt

Varga Mihály pénzügyminiszter (Forrás: Varga Mihály/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A múlt hónap végéig az államháztartás központi alrendszere 2597,5 milliárd forintos hiánnyal zárt – közölte a Pénzügyminisztérium, ugyanakkor azt nem domborították ki, hogy ez az egész éves hiánycél mekkora részét jelenti. Sőt, a tárca közleménye arról szólt, hogy „a kormány erősíti a költségvetés stabilitását”, illetve „a kormány az egyensúly erősítésével is a gazdaság növekedését építi újra, ezért fokozatosan csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot”.

Az említett 2597,5 milliárdos szám ugyanakkor azt jelenti, hogy már április végére összejött az egész évre eredetileg tervezett hiány 103,2 százaléka. A terv ugyanis az volt, hogy az egész évre 2514,8 milliárd forint lesz a deficit. Ehhez képest a kormány már meg sem próbál meg úgy tenni, mintha a GDP-arányos 2,9 százalékos hiány meglenne, már úgy kommunikálnak, mintha mindig is 4,5 százalékot ígértek volna. Más kérdés, hogy a költségvetési törvény szövegében még mindig 2,9 százalékos hiánycél áll.

Csak áprilisban 259,2 milliárd forinttal nőtt a hiány. A kamatkiadásokra idén eddig 1507 milliárd forintot költött az állam, 632 milliárddal többet, mint tavaly az első négy hónapban. Ennek nagyrészt az volt az oka, hogy a Prémium Magyar Állampapír kamatait most kellett kifizetni, azok pedig a tavalyi brutális infláció miatt voltak magasak, hiszen inflációkövető állampapírról van szó. Adóból és járulékból 9,8 százalékkal többet szedett be az állam, mint tavaly ilyenkor.