HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Németország b...

Németország betiltja a glifozát használatát

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Úgy tűnik egyre több országban ébrednek rá arra, mennyire veszélyes a glifozát nevű gyomirtó mezőgazdasági használata. Ugyan kétségkívül nagyon hatékony a szer, ami miatt az ágazat termelői előszeretettel alkalmazzák, ugyanakkor elképesztő viták kereszttüzében áll, világszerte dollármilliárdos perek alapját képezi. Ugyanis erős a gyanú, hogy a glifozát rákkeltő hatású.

Vannak olyan országok, ahol már törvényileg tiltják a használatát: az osztrák parlament alsóháza megszavazta a glifozát teljes tiltását az országban, és 20 francia város polgármestere is hasonlóan rendelkezett, és most ehhez csatlakozott Németország is, ahol 2024 elejétől betiltották a szer használatát – vette észre az Index.

A Bayer vegyipari konszern már tiltakozik a döntés ellen, és a cég vezetése kijelentette, a tiltás figyelmen kívül hagyja azokat a tudományos megállapításokat, amelyek immár 40 éve azt állítják, a gyomirtó biztonságosan alkalmazható.

Lássuk át a rendszert! | Magyar Hang

Az Európai Unióban a jelenleg életben lévő szabályozás miatt 2022-ig a tagállamok területén használhatnak glifozátot gyomirtásra. Már az előző Európa Parlamentben felmerült a szer betiltása az említett dátumot követően, és a kérdés újabb napirendre tűzése várható lesz, hiszen a májusi EP-választáson a zöldek lettek a legnagyobb győztesek, így akár rövid időn belül itt is megszülethet a döntés.

A helyzetet csak bonyolítja, hogy amíg az amerikai Nemzetközi Rákkutató Intézet (IARC) vizsgálatai szerint a gyomirtó szer növelheti egyes daganattípusok előfordulását, addig az Egészségügyi Világszervezetet, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetét (FAO), az Európai Bizottság és az amerikai Környezetvédelmi Hivatal azon a konszenzusos állásponton van, hogy nincs bizonyíték a glifozát rákkeltő mivoltára.

A magyar kormány nem tervezi kivezetni a glifozátot – ez Nagy István agrárminiszter Szél Bernadett független képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából derült ki július végén.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,610lájkolóTetszik
3,770követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Más embernek ez a mócsing a torkán akadna” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Váncsa Istvánnal, Hegedűs D. Gézával és Kemenesi Gáborral. Riport a Fertő tóról, ahol betonozni tervez a NER. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek