HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Devizahiteles...

Devizahiteles giga büntetőper folyik Franciaországban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Devizahiteles büntetőper folyik Franciaország legnagyobb bankja, a BNP Paribas ellen, mert a vád szerint nem tájékoztatták ügyfeleiket a svájci frank alapú devizahitel összes hátrányáról és kockázatáról – olvasható az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleményében. 

Az Országos Sajtószolgálat (OS) hasábjain megjelent írás szerint a meghallgatás közel három hétig, november 12. és 29. között folyt. A történet a magyar devizahitelesek milliói számára ismerős: „azok a háztartások melyek 2008-ban 132 000 euró kölcsönt vettek fel és azóta visszafizettek 93 000 eurót, még továbbra is 158 000 euróval adósak a banknak”. Ahogy hazánkban, úgy Franciaországban is felmerült a kérdés: „ki vett volna fel ilyen kölcsönt, ha tisztában van a kockázatával?”

Szepesházi Péter: Meg lehet állítani a devizahiteleseket fenyegető végrehajtásokat | Magyar Hang

Azt követően, hogy 2013-ban a francia ügyészség eljárást indított „megtévesztő kereskedelmi gyakorlat címén”, 2014-ben a 4500 becsapott ügyfél közül 400 adós kezdeményezte a jelenleg folyó büntetőpert. A károsultak összesen 400 millió euró kártérítést követeltek, ezen túlmenően pedig bepereltek 150 közjegyzőt valamint 250 tanácsadót. Időközben ezerötszáz polgári per is indult a bank ellen a kártérítés reményében. Az ügyész most csupán 500 000 eurós bírság kiszabását kérte.

A közlemény felhívja a figyelmet: „hazánkban az ügyészség a devizahitelezés kapcsán teljesen passzív, annak ellenére, hogy évek óta folyamatosan érkeznek a devizahitelesek feljelentései az ügyészségekre”. Az ügy részletei a Hitelesmozgalom honlapján olvashatók.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,791lájkolóTetszik
3,790követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kormányzati épületekbe törtek be a politikai elit távozását követelő tüntetők Bejrútban

Egy rendőrt megöltek, 19 személyt letartóztattak, 175 demonstráló pedig kórházba került. A kormányfő előre hozott választásokat ígért, miközben már 21 személyt vettek őriztebe a keddi nagy robbanással összefüggésben.