HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Devizahiteles...

Devizahiteles giga büntetőper folyik Franciaországban

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Devizahiteles büntetőper folyik Franciaország legnagyobb bankja, a BNP Paribas ellen, mert a vád szerint nem tájékoztatták ügyfeleiket a svájci frank alapú devizahitel összes hátrányáról és kockázatáról – olvasható az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleményében. 

HIRDETÉS

Az Országos Sajtószolgálat (OS) hasábjain megjelent írás szerint a meghallgatás közel három hétig, november 12. és 29. között folyt. A történet a magyar devizahitelesek milliói számára ismerős: „azok a háztartások melyek 2008-ban 132 000 euró kölcsönt vettek fel és azóta visszafizettek 93 000 eurót, még továbbra is 158 000 euróval adósak a banknak”. Ahogy hazánkban, úgy Franciaországban is felmerült a kérdés: „ki vett volna fel ilyen kölcsönt, ha tisztában van a kockázatával?”

Szepesházi Péter: Meg lehet állítani a devizahiteleseket fenyegető végrehajtásokat | Magyar Hang

Azt követően, hogy 2013-ban a francia ügyészség eljárást indított „megtévesztő kereskedelmi gyakorlat címén”, 2014-ben a 4500 becsapott ügyfél közül 400 adós kezdeményezte a jelenleg folyó büntetőpert. A károsultak összesen 400 millió euró kártérítést követeltek, ezen túlmenően pedig bepereltek 150 közjegyzőt valamint 250 tanácsadót. Időközben ezerötszáz polgári per is indult a bank ellen a kártérítés reményében. Az ügyész most csupán 500 000 eurós bírság kiszabását kérte.

A közlemény felhívja a figyelmet: „hazánkban az ügyészség a devizahitelezés kapcsán teljesen passzív, annak ellenére, hogy évek óta folyamatosan érkeznek a devizahitelesek feljelentései az ügyészségekre”. Az ügy részletei a Hitelesmozgalom honlapján olvashatók.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,436lájkolóTetszik
3,045követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kampányszünet?

A jövőbeni győzelemhez mindkét félnek új ötletekre, fáradságos terepmunkára, hatalmas erőfeszítésekre lesz szüksége.