750 milliárd eurós mentőcsomagot jelentett be az Európai Központi Bank

750 milliárd eurós mentőcsomagot jelentett be az Európai Központi Bank

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke a Világgazdasági Fórum 50. davosi találkozójának egyik panelbeszélgetésén 2020. január 24-én (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Alessandro Della Valle)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Masszív, mintegy 750 milliárd eurós mentőcsomagot jelentett be a koronavírus-járvány gazdasági hatásait orvosolandó az Európai Központi Bank elnöke, Christine Lagarde. A BBC által is ismertetett intézkedésekkel az EKB állam- és vállalati adósságokat vesz át az eurózóna tagjaitól, elsősorban Görögországtól és a járvány európai gócpontjának számító, gazdaságilag – belső eladósodottság szempontjából – korábban is gyengébb lábakon álló Olaszországnak.

Lagarde leszögezte, nincsenek felső határok, elkötelezettségük az euro iránt töretlen. Bejelentése szerint a program részleteit az elkövetkezendő hetekben fogják bejelenteni. Mint az EKB elnöket Twitter-bejegyzésében leszögezte, a rendkívüli idők rendkívüli intézkedéseket követelnek, mindent megtesznek azért, hogy támogassák az unió közös valutáját.

Az elmúlt napokban sok kritika érte az EKB, amiért nem tett még semmit a koronavírus-járvány kapcsán, holott az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed már bejelentett egy 700 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot, és lépseket tett a japán jegybank és a Bank og England is.

Felfüggesztik a hiteltörlesztéseket év végéig | Magyar Hang

Orbán Viktor a koronavírus-járvánnyal összefüggésben gazdasági döntéseket jelentett be.

Szerdán egyébként Orbán Viktor is gazdasági döntéseket jelentett be, amelyekben első körben enyhíteni próbálják a válságban leginkább érintettnek vélt szektorok terhelését, miközben az MNB moratóriumot kért a lakossági hitelek törlesztésére is.