HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Újraindította...

Újraindította a Növekedési Hitelprogramot a jegybank

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank Monetáris Tanács döntését követően több bejelentést is tett, amellyel a kormány gazdaságpolitikáját szeretnék támogatni a mostani válsághelyzetben. A döntések a következők voltak:

• Újra indul a Növekedési Hitelprogram, NHP Hajrá néven. Ennek összege ezer milliárd forint, amelyhez hozzácsapják NHP fix már létező 500 milliárd forintját. Egyúttal húsz évre emelik az NHP hitelek futamidejét, és tízmilliárd forintra az elnyerhető hitelösszeget a mikro-, kis- és középvállalatok számára. Az újraindított programban az összes eddigi célra hitelhez lehet jutni, azaz fejlesztési, forgóeszköz finanszírozási – tehát akár bérfizetési –, valamint hitelkiváltási célra is.

• A bankok továbbra is legfeljebb 2,5 százalékos kamatot kérhetnek a hitel fejében, de miután a jegybank ezen felül további négy százalékot juttat a bankoknak, remélik, hogy akár negatív kamattal is kihelyezik a pénzt a hitelintézetek, hiszen jövedelmezőségük mindenképpen megvan a hitelen. Ugyanakkor fel kell gyorsítani a hitelügyintézést, két hét alatt el kell bírálni a hitelkérelmeket. A program 2021 júniusáig él.

Palkovics: A bérköltség 70 százalékát is átvállalhatja az állam | Magyar Hang

Ötszázezres egyszeri diákhitel-konstrukciót tesznek elérhetővé az egyetemi hallgatóknak, a mérnököknél negyven százalékos bértámogatást vezetnek be.

• A nagyvállalatok számára kínált Növekedési Kötvény Program feltételeit is módosították: tíz év helyett húsz év lehet a futamidő, a jegybank pedig 20 milliárd helyett akár 50 milliárd forinttal is részt vehet részt egy-egy cég papírjainak vásárlásában.

HIRDETÉS

• Arról is döntés született, hogy 250 milliárd forintos osztalékot fizetnek a költségvetésbe. Nulla lett a bankrendszer kötelező tartalékrátáját, ami 250 milliárd pluszt jelent a bankrendszer és így a gazdaság számára. Ezen túlmenően 1500 milliárd forinttal javították a bankrendszer likviditását, amelynek célja, hogy megteremtségk az állampapír kibocsátás hátterét.

Mindent összeszámolva 3000 milliárd forintot jelentenek a Monetáris Tanács mai döntései a gazdaság számára, hogy megbirkózhasson a válság kihívásaival. 

A bejelentést követően egyébként az MTI arról jelentett: kedvezően fogadta a piac a jegybank keddi bejelentéseit, és erősödni kezdett a forint a főbb devizákkal szemben. Az eurót 359,24 forinton jegyezték az MNB bejelentését megelőzően, röviddel 14 óra óra előtt. Harminc perccel később, 14.30-kor a forint 357,79-re erősödött az euróval szemben. Hasonlóan alakult a forint jegyzése a frankkal és a dollárral szemben: a frank 339,58 forintról 337,91 forintra, a dollár pedig 330,25 forintról 327,80 forintra gyengült.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,580lájkolóTetszik
3,459követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek