HIRDETÉS
Kezdőlap Gazdaság Leverte a mag...

Leverte a magyar növekedést a koronavírus

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Az idei év első negyedében alig 2,2 százalékkal nőtt a magyar gazdaság az előző év hasonló időszakával összehasonlítva, szemben 2019 utolsó negyedével, amikor a bruttó hazai termék 4,4 százalékkal bővült. Annak ellenére esett felére a növekedés üteme, hogy csak az időszak végét érintették a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások.

Még nagyobb problémát jelez, hogy négy éve nem történt meg az, ami az év első három hónapjában, nevezetesen hogy az előző negyedévhez viszonyítva 0,4 százalékkal már zsugorodott a magyar gazdaság teljesítménye. 

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Varga Mihály pénzügyminiszter az adatot értékelve arról ír közleményében, hogy áprilisban tetőzik majd a gazdasági válság, azután kezdődik a lassú kilábalás, az év második felében pedig már kifejezett élénkülés következhet. A minisztérium számításai szerint idén három százalékos esésre lehet számítani, jövőre viszont már 4,8 százalékkal nőhet a magyar gazdaság. A miniszter kiemelte, az áprilisi mélypont utáni optimizmusát az is alátámasztja, hogy az unió országai elkezdtek lazítani a korlátozó intézkedéseken, illetve hogy a magyar gazdaságban kiemelt szerepet betöltő magyarországi autógyártók újraindították a termelést.

Ugyanakkor a Németországból – ahol nálunk korábban kezdődtek a járvány miatti korlátozások – érkező hírek nem sok jóval kecsegtetnek a németekhez ezer szállal kötődő magyar gazdaság számára. A német statisztikai hivatal, a Destatis által nyilvánosságra hozott negyedéves adatok a 2008-2009-es válság óta nem látott, a megelőző negyedévhez viszonyított 2,2 százalékos visszaesést hoztak a német gazdaságban. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest az esés mértéke 1,9 százalék volt.

HIRDETÉS

Bár az adat az elemzői várakozásoknak megfelel, értékelésénél figyelembe kell venni, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások csak az időszak harmadát, a márciusi termelést érintették. A lakossági fogyasztás visszaesésének komoly szerepe volt a csökkenésben, és azt nem tudta ellensúlyozni a bővülő állami költekezés.

A várakozások szerint – akárcsak nálunk – a német gazdaságban a második negyedév adatai még siralmasabbak lesznek, hiszen akkor már jóval hosszabb időn keresztül fogják vissza a gazdaság növekedését az egészségügyi okokból bevezetett korlátozások, illetve az ellátási láncok összeomlása. Mindent összevetve a német kormány sokkal pesszimistább (realistább?), mint a magyar, hiszen éves szinten 6,3 százalékos visszaeséssel számol.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,953lájkolóTetszik
3,640követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Egymilliós bírságot kapott Hadházy Ákos

Az adatvédelmi hatóság büntette az európai ügyészség melletti aláírásgyűjtéssel összefüggésben.