A cukor drágult a legjobban – alig lassult az infláció

A cukor drágult a legjobban – alig lassult az infláció

Élelmiszerekkel teli sorok egy szupermarketben (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Februárban 3,7 százalékos volt az egy évre visszatekintő drágulás mértéke Magyarországon, ezzel folytatódott ugyan az infláció csökkenése, de véget ért a korábban látott rendkívül gyors ütemű dezinfláció.  

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a januári 3,8 százalék után februárban 3,7 százalékkal voltak a fogyasztói árak az egy évvel korábbi fölött. Januárhoz viszonyítva átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak, a járműüzemanyagok 6,7 százalékkal drágultak.

Az egy évvel ezelőtti adathoz viszonyítva az élelmiszerek ára 2,2 százalékkal nőtt, ezen belül leginkább a cukoré (32,8 százalék), a csokoládéé és a kakaóé (14,4 százalék), az alkoholmentes üdítőitaloké (12,7 százalék), a büféáruké (12,2 százalék), valamint a sertéshúsé (9,4 százalék). A termékcsoporton belül a liszt ára 19,6, a tojásé 19,1, a sajté 15,6, a vaj és vajkrémé 15,3, a száraztésztáé 13,4, a tejé 11,2 százalékkal csökkent. A szeszes italok, dohányáruk ára 5,3, ezen belül a szeszes italoké 5,9 százalékkal emelkedett. A szolgáltatások ára 10,0 százalékkal nőtt, ezen belül a lakbér 14,4, a járműjavítás és -karbantartás 10,8, az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás 10,8, a sport- és múzeumi belépők 9,5, az üdülési szolgáltatás 9,7 százalékkal drágult, az utazás munkahelyre, iskolába 21,7 százalékkal olcsóbb lett. A jelentés szerint a háztartási energia 9,0 százalékkal olcsóbb lett, ezen belül a vezetékes gázért 19,3, az elektromos energiáért 3,3, a tűzifáért 1,9 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. (Vitatott, hogy az energiaárakat miként számolja a KSH: külön számolnak ugyanis a rezsicsökkentési fogyasztási korlát alatti árral és az afölöttivel, s miután a szokatlanul meleg februárban a fogyasztás önmagában is alacsonyabb lehetett, ezért lehet kisebb a rezsiköltség hozzájárulása az inflációhoz, bár a 19,3 százalékos gázárcsökkenés így is elég „érdekes” adatnak tűnik.)

Ami a hónapról hónapra történő változást jelenti, az élelmiszerek egy hónap alatt, átlagosan 0,2 százalékkal drágultak, ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déli gyümölcs) 1,1, a csokoládé és kakaó 1,5, az alkoholmentes üdítőitalok 1,1, a büféáruk 0,7, a péksütemények 0,6, a kenyér 0,5 százalékkal többe, a cukor 3,4, a kávé 2,0, a tojás 1,5, a baromfihús 1,3, a vaj és vajkrém, illetve a sertéshús 1,2-1,2, a tejtermékek pedig 1,1 százalékkal kevesebbe kerültek. A szolgáltatások 0,6 százalékkal drágultak januárhoz képest, ezen belül a járműjavítás és -karbantartás 1,5, a lakbér, illetve a lakásjavítás és -karbantartás 1,0-1,0 százalékkal. A járműüzemanyagok ára egy hónap alatt 6,7 százalékkal nőtt. A háztartási energia 0,6 százalékkal drágult egy hónap alatt, ezen belül a vezetékes gázért 1,7 százalékkal többet, a tűzifáért 2,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

– Bár első ránézésre továbbra is aggasztó a gyors havi áremelkedés, a részletek alapján azonban egyértelműen kiderül, hogy az árváltozás jelentős része (egészen pontosan 0,4 százalékpont) az üzemanyagok áremelkedéséből fakadt – írja kommentárjában Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az elemző szerint amennyiben az év/év indexet nézzük, azt láthatjuk, hogy elsősorban a szolgáltatások 10 százalékos éves bázisú áremelkedése felelős az inflációért. A szolgáltatások éves drágulása 71 százalékban magyarázza az inflációt. Átlag feletti marad az alkoholos italok, dohányáruk áremelkedése is, de ruházati cikkeknél is hasonló a helyzet. Ezzel szemben nem csak havi, de éves alapon is alacsonyabb a tartós fogyasztási cikkek árszínvonala.