A kedvezőtlen hírekre csaknem egy százalékkal gyengült a forint

A kedvezőtlen hírekre csaknem egy százalékkal gyengült a forint

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hétfőn megjelent – a külkereskedelem és az ipar novemberi gyenge teljesítményét mutató – KSH jelentések véget vetettek a forint egy hónapja tartó erősödésének. 

Az elmúlt egy hónapban szinte folyamatosan erősödött a forint, de a friss adatok megtörték a lendületet, és egyelőre nem tudni, csak időleges megtorpanásról van-e szó, vagy tartós irányváltásról.  Mindenesetre további kockázatok is fennállnak, ami bizonytalanná teszi a jövőt.

A Portfolio elemzése szerint örvendetes volt ugyan az időleges erősödés – amely részben a dollár gyengülésének köszönhető –, koránt sem biztos azonban, hogy hosszabb ideig kitart a jó hangulat. Maradtak ugyanis kockázatok, amelyek jeleit a hétfői gyengülés is jól mutatja.

A hétfői árfolyamvesztésre azt követően került sor, hogy a KSH friss adatai szerint az ipari termelés az októberi 3,6 százalékos esése novemberben is folytatódott, igaz, az ágazat teljesítménye az év tizenegyedik hónapjában alig 0,7 százalékkal maradt alatta az előző hónap eredményének.

A másik rossz hír, hogy csaknem 1,3 milliárd eurós hiánnyal zárt a külkereskedelem, ami minden idők harmadik legnagyobb hiányát jelenti. (Ennél nagyobbat csak idén júliusban mértek – a novemberinél minimálisan nagyobb –, de kerekítve szintén 1,3 milliárd euróval, illetve egy hónappal később 1,6 milliárd euróval.) Ezzel az év eleje óta halmozódó hiány átlépte a 8 milliárd eurót.

Az elemzés szerint további kockázatot jelent, hogy továbbra sem tudni, mikor férhetünk hozzá az uniós támogatásokhoz, illetve hogy egyelőre még az infláció sem érte el csúcspontját.

A magyar deviza az elmúlt szűk hónapban a következő pályát futotta be. December 12-én éppen csak alatta maradt 420 forintnak az euró árfolyama, azóta azonban kisebb-nagyobb megingásokkal, de hétfőig erősödött a magyar deviza.

Az árfolyam a 410-es határt december 14-én törte át, majd tovább erősödve december 29-én esett először 400 forint alá. Utána ugyan néhány napra ismét gyengült a forint, azonban január 3-án megint 400 alá erősödött az árfolyam, és majd egy hétig 396 forint körül ingadozott.

Január 6-án reggel újabb erősödés indult, és az árfolyam a 393 forintig esett, majd onnan hétfő reggel gyorsan visszakorrigált a 396-397 forint közötti szintre.