Miközben számos országban már csökkent az infláció, nálunk még nőtt

Miközben számos országban már csökkent az infláció, nálunk még nőtt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lassult az infláció novemberben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országainak többségében, nálunk azonban nőtt – ez derül ki az MTI által közöltekből.

Novemberben a 38 OECD-ország közül 25-ben lassult az infláció, ugyanakkor gyorsulást jegyeztek fel például Chilében, Csehországan, Finnországban, Szlovákiában és Svédországban. Ebbe a sorba tartozik Magyarország is. Itthon az infláció tavaly októberben 21,1 százalékos volt, ez 2 százalékkal emelkedett előző hónaphoz képest. A legfrissebb, novemberi számokat pénteken teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

Az MTI híre szerint az OECD országaiban az élelmiszer- és energiaköltség nélkül számított fogyasztói árak (maginfláció) 7,5 százalékra mérséklődtek novemberben az októberi 7,6 százalékról. Az energiaárak növekedése már az ötödik egymást követő hónapban csökkent, 23,9 százalék volt éves szinten az októberi 28,1 százalékot követően. Az élelmiszerárak emelkedése ugyanakkor az októberivel megegyező, 18,1 százalék volt, ami 1974 májusa óta a legmagasabb.

Címkék: infláció, OECD