Busásan jövedelmez a kaszinóbiznisz Garancsiéknak

Busásan jövedelmez a kaszinóbiznisz Garancsiéknak

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatalmas haszonnal zárták a múlt évet a kaszinók, a Garancsi Istvánhoz – Orbán Viktor „kötélbarátjához” – köthető LVC Diamond Játékkaszinó Üzemeltető Kft. tavaly 48,1 milliárd árbevételt és 19,2 milliárd forint nyereséget realizált. Beszámolójuk szerint főként a nyerőgépek népszerűek: a játékasztalokból 11,9 milliárd, a nyerőautomatákból 34,7 milliárd, a borravalókból, bárbevételekből pedig 1,4 milliárd forint bevételük származott - írja az Mfor.hu

Ez a bevétel jelentősen túlszárnyalja az eddigi rekordot, amelyet 2019-ben értek el. Akkor 32,7 milliárdos forgalom mellett 11,7 milliárd forint nyereségnek örülhetettek a tulajdonosok. Az LVC Diamond tulajdonosa egyébként a Las Vegas Casino Zrt., melynek többségi tulajdonosa a Garancsi István 100 százalékos tulajdonában lévő GARINVEST Zrt. Az LVC Diamond azzal vált ismertté, hogy 2056-ig megkapta az öt budapesti kaszinó (Sofitel, Corvin, Atlantis, Tropicana, Átrium) koncessziós jogát.

Az LVC Diamond abból is profitál, hogy a kormány sorra telepíti be az országba a távol-keleti gyárakat: beszámolójuk szerint arra számítanak, hogy ezen gyárak külföldi menedzserei és szakemberei mind többen jönnek a kaszinókba.

A szintén Garancsihoz köthető Garinvest Projekt Zrt.-ben idén januári adatok szerint Habony Árpád néhány hónappal korábban 100 millió forintos alaptőkével létrehozott cége, az ENTER-TNMT Invest Zrt. is tulajdonos lett 32,94 százalékkal. A HVG cikke szerint a részesedést a legjobbkor vette át az egykori koronaőr Habony, miután tavaly Szalay-Bobrovniczky Kristóf a honvédelmi miniszteri kinevezése miatt kiszállt céges érdekeltségeiből. Habony így tavaly már 5 milliárd forintnyi osztalékot vághatott zsebre, míg a végső tulajdonos, Garancsi ennek a dupláját. 

Az Mfor.hu információja szerint a győri, miskolci, pécsi kaszinók koncessziós jogát birtokló Rákosfalvy Zoltán cége a 2022-es eredmények után 933 millió forintos osztalékot szavazott meg magának. Rákosfalvy a Borkai-ügyben vált ismertté, amikor ő is feltűnt az adriai jachttúrán készült képeken.