Csaba László: az idén a tervezettnél magasabb, 8-9 százalékos lesz az infláció

Csaba László: az idén a tervezettnél magasabb, 8-9 százalékos lesz az infláció

Csaba László közgazdász professzor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jóval szerényebb gazdasági növekedésre lát esélyt Csaba László közgazdász az idén ahhoz képest, mint amiről a kormány álmodozik. Az akadémikus az InfoRádió Aréna című műsorában a többi között arról beszélt, hogy nem technikai, hanem valóságos recesszióba került a magyar gazdaság: visszaesett a kereslet. Szerinte hiába büszkélkedik a kormány az október óta egy számjegyű inflációval, ezek az adatok csak az azt megelőző év azonos hónapjára vonatkoznak, a tavalyi évre vonatkozó éves inflációs adat messze nem egy számjegyű, hanem 17-17,5 százalékos lesz majd. Az idei pénzromlás is magasabb lesz szerinte az MNB által vártnál: 6-7 helyett inkább 8-9 százalék.

Csaba László arról is beszélt, hogy a kormányzat által 2024-re várt 4-5 százalékos gazdasági növekedés nem fog összejönni, „A keleti piacokra, ahová be akartunk törni, a kísérlet nem volt sikeres, a belső piac élénkítési lehetőségei pedig korlátozottak”. A szakember szerint már 2,5 százalékos növekedés is szép teljesítmény lenne, és egyetért azokkal, akik több éves stagflációra (azaz magas infláció melletti lassú gazdasági növekedésre vagy akár recesszióra) számítanak, de „egyelőre nem vagyunk benne ebben”. A költségvetés egyensúlyával kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: a kormányzat nem költheti el a meg nem termelt jövedelmet következmények nélkül.