2001: Medgyessy Péter lobbiügye – Tejben-vajban Torontóban

2001: Medgyessy Péter lobbiügye – Tejben-vajban Torontóban

Medgyessy Péter a Parlamentben 1990-ben (Fotó: Fortepan/Urbán Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2001 novemberében Medgyessy Péter lobbiügye még komoly botrányt kavart. Tizennyolc év elteltével csupán rövidhír lenne a lap alján egy efféle tanácsadói szerződésről szóló tudósítás, persze csak akkor, ha az érintett nem lenne esélyes miniszterelnök-jelölt.

Harminc év – Harminc történet. Sorozatunkban, harminc évvel a rendszerváltozás után közelmúltunk tipikus történeteiből szemezgetünk.

Medgyessy Péter cégének Gresco Rt.-vel kötött „tanácsadói”, avagy „lobbi”-szerződésének botrányát a Demokrata című lap robbantotta ki. Az üggyel a kormányhoz közel álló Magyar Nemzet is behatóan foglalkozott, később pedig szinte valamennyi sajtóorgánum tárgyalta – politikai irányvonalának megfelelően.

2001: „Mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni" | Magyar Hang

A „ciprusi off-shore érdekeltségű, ír hátterű”, ugyanakkor kanadai tulajdonosi kör által jegyzett Gresco Rt. a leromlott állapotú műemlék épület, a Gresham-palota értékesítését akarta elérni, illetve gördülékennyé tenni az V. kerületi önkormányzatnál. A Roosevelt téri palota eladásának ügye már 1991 óta húzódott. A rendszerváltás utáni első, szabadon választott önkormányzat ugyanis előszerződést írt alá egy Oberoi nevű céggel, ám jogszabályváltozás miatt nem tudták nyélbe ütni az üzletet. Az Oberoi jogutódjaként a Gresco Rt. 1997-ben jelentkezett, bejelentette vételi szándékát, ugyanakkor meg is fenyegette az önkormányzatot, hogy ha nem veheti meg a patinás épületet, akkor kártérítési pert indít.

(...)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang július 26-án megjelenő 2019/30. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/30. számban? Itt megnézheti!