Hernádi Zsolt: Lesz olcsó benzin, úgy tizenöt év múlva

Hernádi Zsolt: Lesz olcsó benzin, úgy tizenöt év múlva

Fotó: Unsplash/Engin Akyurt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Mandinerbe írt cikket Hernádi Zsolt arról, hogy mi vár a hagyományos autók európai piacára és így az üzemanyagpiacra. A Mol elnök-vezérigazgatója kifejtette: ugyan mindenki az üzemanyagárakról beszél most, a hosszú távú fejleményekre is figyelni kell. – Tizenöt év múlva olcsó lesz a benzin, akkorra ugyanis már lecsökken a kereslet. Az persze nem meglepő, hogy a Mol első embere „a kontinensünk feletti sötét felhőknek” látja azt, hogy az EU 2035-től nem engedné a hagyományos hajtású autók értékesítését, emiatt például a Volvo befejezte a dízelautók gyártását. A villanyautók betörése viszont nem túl gyors, mert most még nincs jó töltési infrastruktúra.

– A zöldítés átmenettel fog megvalósulni, a hagyományos motorok nagyjából 2050-ig velünk maradnak. Az európai politikának pedig úgy kell tennie a zöld közlekedésért, hogy közben támogatja a kontinens iparát is – fogalmazott Hernádi.

Közben a szokásostól eltérő módon jelentették be az üzemanyagok árának változását, ezúttal szombattól lesznek új árak – számolt be a Holtankoljak.hu. A portál úgy tudja, hogy a benzin és a gázolaj beszerzési ára is 4-4 forinttal csökken, így átlagosan 631 forint lesz egy liter 95-ös benzin, a gázolaj literje pedig 618 forintba kerülhet. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a múlt héten felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy önkéntes alapon csökkentsék az áraikat, különben a kormány két hét múlva valamit lépni fog. Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke erre azt mondta: a benzinkutasoknak néhány fillérnyi mozgásterük van csak, azon túl már veszteségbe küldené őket a kormány. Gulyás Gergely a kormányinfón annyit tett ehhez hozzá, hogy „a központi költségvetés nem tud további bevételekről lemondani”.