Kevesebb gázt fogyasztottunk a télen, mint egy évvel korábban

Kevesebb gázt fogyasztottunk a télen, mint egy évvel korábban

Lakossági földgázfogyasztást mérő óra egy családi házban (Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A gázfelhasználás a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb az időszak során – derül ki a Energiaügyi Minisztérium közleményéből, melyet a Portfolio szemlézett.

A Központi Statisztikai Hivatal MVM Csoport adatszolgáltatásán alapuló összegzése szerint az elmúlt fűtési szezonban 259,4 millió köbméterrel maradt el a földgázfogyasztás a megelőző fűtési szezonétól. 2023 október közepétől 2024 április közepéig a lakossági felhasználás 4,6 százalékkal, a gazdaságé pedig 4,1 százalékkal csökkent. A további csökkenést úgy sikerült elérni, hogy a kedvezőbb ellátásbiztonsági helyzetben ezúttal nem volt szükség rendkívüli intézkedésekre. A kormány nem tartotta érvényben a 18 fokos hőmérsékleti korlátozást a közintézményekben, a települések nem kényszerültek uszodák, könyvtárak, múzeumok átmeneti bezárására. Míg a fűtési szezon első felében valamelyest bővült a felhasználás, a második három hónapban az enyhe időjárás is hozzájárult a megtakarításhoz. A villamos energia szerepe fokozatosan erősödik az energiamixben, erre utal az is, hogy az áramfelhasználás kismértékben, 1,3 százalékkal nőtt az elmúlt fűtési szezonban.