Már elkezdték a régészeti munkákat az ácsi katódgyárnál

Már elkezdték a régészeti munkákat az ácsi katódgyárnál

Egy autó lithium-ion akkumulátor egy temesvári design kiállításon (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az 1,3 milliárd eurós beruházással épülő ácsi katódanyaggyár területén jelenleg régészeti és talajvédelmi munkák zajlanak – közölte a beruházást végző Bamo Technology Hungary Kft. közkapcsolati igazgatója az MTI-vel. Fülöp Ferenc tájékoztatása szerint az előzetes építési engedélyt még novemberben kérelmezik, hogy megkezdhessék a földmunkát és az alapozást.

A BAMO az előzetes környezeti hatástanulmányt is elkészítette. A környék legfontosabb természeti értéke, az építési területtől keletre található vetési varjú fészektelep megóvására védelmi tervet dolgoznak ki az illetékes nemzeti parkkal együttműködve – közölte. A beruházással kapcsolatban egy munkabizottságot hoztak létre a környék önkormányzatainak és civil szervezeteinek részvételével. A testület ülésén elhangzott, hogy a tervezett csarnoképület területén csupán próbacölöpözés történt, hogy megismerjék a talaj jellemzőit.

Az előzetes környezeti hatástanulmány elkészítése során víz-és földmintát is gyűjtöttek a területen, amelyek összehasonlítási alapot jelentenek a későbbi, hasonló vizsgálatokhoz. A talajminták határértéket meghaladó szennyezést nem tartalmaznak, a felszín alatti vízmintákban azonban vannak olyan anyagok, amelyek koncentrációja meghaladja a határértéket. Ezek vélhetően korábbi mezőgazdasági tevékenység idején használt növényvédő szerekből származhatnak és további intézkedést nem igényelnek. A tájékoztatást követően a munkacsoport felkérte az önkormányzatot, vizsgálja meg egy helyi környezetvédelmi monitoringrendszer felállításának lehetőségét – ismertette a közkapcsolati igazgató.

Az akkumulátorhoz alkatrészeket gyártó üzem létesítése komoly indulatokat váltott ki a több mint 6000 lakosú településen. A Kiáll(t)unk Ácsért civil csoport nevében nyáron Lipka Zoltán nyilatkozott a Magyar Hangnak. Mint elmondta, semmilyen előzetes információjuk nem volt az akkumulátor- vagy katódgyár létesítéséről a településen. A szervezet levelet írt a polgármesternek. Ebben egyebek mellett azt írják, a településvezető „korábban tagadta, hogy akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó vagy veszélyes üzem tervez települni” Ácsra. „Hat nappal korábban politikai hangulatkeltésnek, hergelésnek nevezte az információ hiányában találgatni kénytelen lakossági megnyilvánulásokat, holott Önnek lehetősége és kellő információja lehetett már akkor is a tervezett beruházásról” – fogalmaznak. 

 

Címkék: Ács, katódgyár