Nagy Márton azt javasolja a kormánynak, hogy avatkozzon be az üzemanyagárakba

Nagy Márton azt javasolja a kormánynak, hogy avatkozzon be az üzemanyagárakba

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszél a Magyar Posta Zrt. eredményeiről és 2024. évi céljairól tartott sajtótájékoztatón Nemzetgazdasági Minisztériumban 2024. április 19-én. (MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány szerdán dönt majd az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pedig az Index kérdésére a tárca sajtótájékoztatóján azt mondta: „a beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak”. Javaslatának és így az intézkedés konkrétumainak kialakítása még zajlik. 

„A régiós átlag nagyon fontos szerepet kap a javaslatban, hogy a korábbi egyezségünket betartassuk” – idézi a minisztert a portál. Mint arról lapunk is beszámolt, Nagy Márton pénteken jelentette be, hogy tanulmányozzák a KSH által összegyűjtött nemzetközi üzemanyagárakat. A statisztikai hivatal adatai azt mutatják, a 95-ös benzin ára 3,2 százalékkal, a gázolaj 5 százalékkal magasabb, mint a régiós átlag. A politikus szerint a kormány azért veszi napirendre a kérdést, mert korábban a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel arról állapodtak meg, hogy a magyar üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük. A miniszter az üzemanyagár-stop ismételt bevezetését is elképzelhetőnek tartja.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy „a régiós átlaghoz képest a magas árakat nem az adótartalom indokolja”. A lap szerint a miniszter nem fél attól, hogy a kormány beavatkozása ellátási problémákat okozhat, illetve Nagy Márton úgy véli, az, hogy csökkentik a két üzemanyagfajta profittartalmát, nem azt jelenti, hogy a kiskereskedőknek veszteségesen kell az üzemanyagokat értékesíteni. „Kibontjuk az árakat, és megnézzük, hogy ki a hibás. Aki a hibás, az fog fizetni” – tette hozzá. A tárca egyébként kedden egy közleményt is kiadott arról, hogy a családok azért nem fogyasztanak eleget, mert kénytelenek többet fizetni az üzemanyagért. Mint a közleményben írják, a tavalyi üzemanyagárakhoz képest a benzin esetében 64, a gázolaj esetében pedig 76 forinttal kell többet fizetni literenként. Ez a 11 és 13 százalékos áremelkedés önmagában mintegy 0,6-0,7 százalékponttal emelte meg az inflációt éves alapon, és ez hátráltatja a fogyasztás helyreállítását. 

Lapunk korábban

a Független Benzinkutasok Szövetségét, amelynek elnöke óva intett attól, hogy a kormány újra a benzinárstop eszközéhez folyamodjon. Egri Gábor szerint nem szabad olyan, nem piackonform intézkedésekkel belenyúlni az üzemanyagárakba, és olyan intézkedéseket hozni, amelyek ellehetetlenítik a kis- és közepes vállalkozásokat az ágazatban. Egri szerint az sem világos, mire alapozza a KSH az általa közölt nemzetközi adatokat. Álláspontjuk szerint a közel 50 százalékos adószint bőven ad lehetőséget az árak csökkentésére, ezért nem azt a minimális kiskereskedelmi árrést kellene megsarcolni, amelyből több mint hatvan tételt – például iparűzési adót, bért, társadalombiztosítási járulékot, építményadót, telekadót – kell kifizetni a vállalkozásnak.