Orbán Viktor: nagy koreai egyetemi kampusz létrehozásáról kezdődtek tárgyalások

Orbán Viktor: nagy koreai egyetemi kampusz létrehozásáról kezdődtek tárgyalások

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő beszédet mond a V4-Korea üzleti fórumon Budapesten 2021. november 3-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkezdték a tárgyalásokat egy komoly nagy koreai egyetemi kampusz létrehozásáról Budapesten – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a magyar fővárosban tartott rendezvényen.

A kormányfő a „V4-Korea Üzleti Fórum” megnyitóján kiemelte: a Magyarország és Dél-Korea közötti – egyébként szívélyes, jó és baráti kapcsolatokat – egy szinttel feljebb emelik, stratégiai szintre, és a gazdaságon túl kiterjesztik a tudományra, a kutatásra és az oktatásra is.

A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy minél szélesebb és mélyebb együttműködés lesz Dél-Korea és az Európai Unió, Dél-Korea és a visegrádi négyek (V4), illetve Dél-Korea és Magyarország között, annál hamarabb nyeri vissza az egész európai kontinens versenyképességét a világgazdaságban.

Kifejtette: a magyarok számára Dél-Korea egy rejtélyes ország, mert nehéz megérteni, hogy egy ország, amely 50 éve még a legszegényebbek közé tartozott, ma a világ 12. legnagyobb GDP-jét tudja előállítani. „Amikor a kommunizmust sikerült összedönteni, 1990-ben mi is azt reméltük, hogy egy ilyen pályát találunk magunknak”, de eltelt 30 év, és nem biztos, hogy megtaláltuk ezt a pályát – fogalmazott. Hozzátette: de az a teljesítmény, amelyet Korea nyújtott az elmúlt évtizedekben, lenyűgöző.

Felidézte: 2010-ben Magyarország lényegében csődben volt, és amikor megnyerték a választást, az első kérése az volt a stratégiai tanácsadók felé, hogy nézzenek meg néhány sikertörténetet, hogy milyen ösvényen induljanak el. Azt kérték, nézzék meg Szingapúrt, Dél-Koreát, Csehországot és Lengyelországot.

Emlékeztetett: Dél-Koreával kapcsolatban azt jegyezték fel, hogy a hagyományt és a technológiát kell kombinálni, „a család az nem egyszerűen fontos, hanem a család az minden”, és amíg nincsenek erős családjaink, addig nem lesz erős gazdaságunk sem. Olyan munkaalapú gazdaságot kell létrehozni, amelyben folyamatosan tanulnak az emberek, erős nemzeti öntudat kell, amely önbizalomban fejeződik ki, használni kell a regionális logisztikai adottságokat, rendelkezni kell egy vízióval, valamint hosszú távra kell tervezni – sorolta. Hozzáfűzte: ezek voltak 2010-ben azok a dolgok, amelyeket a koreai sikerből megpróbáltak megérteni.

A magyar kormányfő ezt megelőzően hivatalában fogadta Mun Dzse In dél-koreai elnököt. Orbán Viktor a találkozón örömét fejezte ki, hogy Dél-Korea kitüntetett partnert lát Magyarországban. Úgy fogalmazott: csodálattal tölt el bennünket az, ahogy Dél-Korea ötvenmillió ember erejével a világ egyik vezető technológiai hatalmává vált. Hangsúlyozta: csak a legjobbat mondhatja el a Magyarországon lévő koreai cégekről, fantasztikus beruházásaik vannak itt. „Nagyon becsületes emberek”, minden megállapodást betartanak, a határidők teljesülnek, nagyon szeretünk velük együttműködni – tette hozzá. A miniszterelnök közölte: bízik abban, hogy a látogatás magasabb szintre emeli ezt a kapcsolatot.

A dél-koreai elnök rövid nyilatkozatában köszönetet mondott a Hableány sétahajó balesetével kapcsolatos magyar hozzáállásért, jelezve, hogy a magyar miniszterelnök minden szükséges erőforrást biztosított az eltűntek felkutatására. Azt is kifejtette: a két országnak sok területen vannak közös vonásai, és olyan innovatív területeken is együttműködik, mint az elektromos autók gyártása.

(MTI)