Óriási lyukat látnak a 2024-es költségvetésben a nemzeti bank elemzői

Óriási lyukat látnak a 2024-es költségvetésben a nemzeti bank elemzői

A 2024-es központi költségvetésről szóló törvény végszavazásának eredménye egy kijelzőn az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2023. július 7-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mintegy 400 milliárd forintos – a GDP fél százalékára rúgó – lyuk tátong a már július elején elfogadott jövő évi költségvetésen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Költségvetési jelentése szerint – vette észre a Népszava.

A jegybank elemzői szerint mintegy 605 milliárd forinttal tervezete túl a kormány, illetve a Pénzügyminisztérium a várható adóbevételeket, ugyanakkor találtak 200 milliárd forintnyi tartalékot a kiadások között. Így összességében 406 milliárd forinttal magasabb az induló hiány. Ez az összeg nagyságrendileg a 2024-es GDP fél százalékának, az egész évi lakáskiadások felének, vagy a teljes sporttámogatási büdzsének, illetve az állami közoktatásra fordított éves kiadás kétharmadának felel meg. Az MNB ezen felül megjegyzi, hogy továbbra is ott lebeg a költségvetés felett a jegybank idei várható veszteségének részleges rendezése, amely további 400 milliárd forintos nem tervezett kiadással járna 2024-ben.

A jegybank elemzői megjegyzik, hogy a jövő évi költségvetésben a kormány 2518 milliárd forintnyi uniós támogatással számol, amelynek túlnyomó többsége a 2021-27 közötti uniós költségvetésből, illetve a helyreállítási alapból (RRF) járna, ám ezeket a pénzeket a jogállami hiányosságok és a rendszerszintű kormányzati korrupció miatt mind a mai napig blokkolja az Európai Bizottság. Ha jövőre elmaradnának az uniós pénzek az már olyan mértékű bevételkieséssel járna, amit semmilyen más forrásból nem tudna pótolni kormány, vagyis ez egy nagyon komoly kockázat a jövő évi költségvetésre nézve – állapítják meg az elemzők. Sőt, ha ezek a források elvesznek, az alapjaiban ásná alá magyar gazdaság kilábalását a mostani recesszióból, de az egész magyar gazdaságot alapjaiban rendítené meg.