Örvendetes – a külügy így reagált Mészáros Lőrincék külföldi terjeszkedésére

Örvendetes – a külügy így reagált Mészáros Lőrincék külföldi terjeszkedésére

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc Alcsútdobozon 2014-ben (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Örvendetes tény, hogy egyre több magyar vállalat külpiaci megjelenéssel is erősíti tevékenységét – így reagált a külügy, amikor Mészáros Lőrinc cégeinek horvátországi és boszniai terjeszkedéséről kérdezték. Habár konkrét kérdéseket is kaptak, több dologban is titkolóznak.

• A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. Bosznia-Hercegovinában terjeszkedik tovább, a cég egy cementgyárat vásárol.
• A Mészáros Csoporthoz tartozó Talentis Agro Zrt. adásvételi szerződést írt alá Horvátország legnagyobb alma- és nektarintermelője, illetve exportőre megvásárlásáról.

Két hír az elmúlt időszakból, amelyet felidézett parlamenti írásbeli kérdésében Vadai Ágnes. A Demokratikus Koalíció politikusa Orbán Viktortól szerette volna megtudni, hogy „mekkora kormányzati segítséggel terjeszkedik a barátja, Mészáros Lőrinc Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban?”. Egészen konkrétan arra is rákérdezett, hogy mekkora kormányzati hitelt kapott a két érintett cég ehhez.

Hiába címezte a miniszterelnöknek kérdését az ellenzéki politikus, választ nem tőle, hanem a külügytől, egészen pontosan Magyar Levente államtitkártól kapott. A politikus azt fejtette ki, hogy a magyar kormány gazdaságfejlesztési koncepciójában 2010 óta kiemelt figyelmet fordít a magyar vállalatok gazdasági megerősödését, nemzetközi piaci versenyképességük növelését elősegítő gazdasági és szabályozási környezet létrehozására. Fontos célnak nevezte, hogy minél több hazai vállalat legyen képes hazai tevékenysége és befektetései növelése mellett külpiacokon is jelentős gazdasági szereplőként fellépni, exportját folyamatosan bővíteni és beruházóként megjelenni. – Örvendetes tény, hogy egyre több magyar vállalat külpiaci megjelenéssel is erősíti tevékenységét – írta, hozzátéve, hogy a hagyományosan szoros kapcsolatrendszerre tekintettel természetes folyamat, hogy a magyar vállalkozások esetén a piacbővítés elsődleges célterülete a Kárpát-medence és a nyugat-balkáni régió.

Az ugyanakkor nem derült ki, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cégek kaptak-e bármilyen segítséget a terjeszkedéshez.

Címkék: Mészáros Lőrinc