Kínában tárgyal hétfőn Szijjártó Péter

Kínában tárgyal hétfőn Szijjártó Péter

Szijjártó Péter Kínába utazása előtt (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pekingben tárgyal hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – közölte a tárcavezető vasárnap Facebook-oldalán. A magyar diplomácia vezetője szerint „kritikus fontosságú témák” lesznek napirenden, ezek közül hármat nevezett meg legfontosabbként. Az ukrán-orosz háborúról szólva azt írta: különös jelentősége van a békepárti erőfeszítéseknek. Magyarország támogatja a kínaiak által előterjesztett béketervet, „két okból is: egyrészt mert a békéről szól, másrészt pedig azért, mert van” – szögezte le az MTI által is idézett miniszter. Hozzátette: „végre valami, ami nem a háború folytatásáról, hanem annak lezárásáról szól”.

A tárcavezető kiemelte, Magyarország nem szeretné, ha Európa és Kína kapcsolata elmérgesedne. „Mi nem kockázatként tekintünk Kínára, hanem egy olyan országként, mellyel való együttműködés óriási lehetőségeket jelent számunkra”. – A nyugat-keleti (európai-kínai) gazdasági együttműködésben létrejöhet olyan munkamegosztás, amely előnyös mindenki számára – fűzte hozzá a miniszter. Erre Szijjártó szerint kiváló példa Magyarország, amely az egymásra épülő nyugat-európai és kínai beruházások találkozási pontjává vált.

– Mi világosan értjük: az európai autóipar nem tud sikeresen átállni az elektromos korszakra a kínai beszállító vállalatok részvétele nélkül. Márpedig ha nem tudja a világ átállítani a közlekedést elektromos alapokra, kár álmodozni a klímaváltozás elleni küzdelem sikeréről – húzta alá a tárcavezető.

Szijjártó Péter Kínában találkozik Vang Ji kínai államtanácsossal, Csin Kang államtanácsos és külügyminiszterrel, Vang Ven-tao kínai kereskedelmi miniszterrel és több nagyvállalat vezetőjével.